• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

2 op 3 Nederlandse bedrijven doelwit cyberaanval

Het aantal cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen is volgens verzekeraar Hiscox het afgelopen jaar fors gestegen: twee op de drie zijn erdoor getroffen. Vorig jaar was dat nog de helft. Ook de gemiddelde schade per incident is fors omhoog gegaan: van gemiddeld € 184.000 naar € 300.000. Hiscox deed onder 5.400 bedrijven in 7 landen onderzoek naar cyberaanvallen. In het internationale onderzoek zijn meer dan 500 Nederlandse organisaties meegenomen. Behalve in Nederland, werd het onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Frankrijk en België.

2 op 3 Nederlandse bedrijven doelwit cyberaanval

 

Geen voorzorgsmaatregelen

Hoewel er sprake is van een enorme toename van het aantal cyberaanvallen blijkt het gros van de ondervraagde ondernemingen nog te weinig voorzorgsmaatregelen te nemen. “Ondanks de strengere regelgeving scoort slechts 10% een ruime voldoende en zit 16% qua preventie in de middenmoot”, zegt Yasin Chalabi, manager Cyber & Data Risks van Hiscox Nederland. “Maar liefst 74% is nog altijd onvoldoende voorbereid op cyberincidenten.”

Uitval cloud

Uitval van de cloud veroorzaakt in Nederland de meeste schade. “Van de ondervraagde bedrijven is 27% getroffen door aanvallen op de servers van hun clouddiensten. Dat is aanzienlijk meer dan het internationale gemiddelde, dat op 22% ligt. Het valt op dat grote bedrijven vaker worden getroffen door uitval van de cloud dan kleinere, waarschijnlijk omdat zij er intensiever gebruik van maken.”

Reputatieschade

De gemiddelde kosten per incident zijn in Nederland gestegen naar maar liefst € 300.000. Voor sommige organisaties liep een cyberaanval in de miljoenen. Bovenop de directe financiële schade komt nog schade aan reputatie en merk. “Maar bij bedrijven die een voldoende scoren in het onderzoek is de schadelast gemiddeld € 100.000 lager dan bij bedrijven die niet ‘cyber ready zijn”, weet Chalabi. “Zulke cijfers bewijzen dat investeren in cybersecurity loont.”

Verzekeren voor cyberrisico’s?

Bij Veldhuis Advies hebben we verschillende adviseurs in dienst die gespecialiseerd zijn in het verzekeren van cyberrisk. Neem gerust contact met ons op om uw mogelijkheden vrijblijvend te bespreken via [email protected] of bel 0578-699789.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven