• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

29% werkgevers heeft geen pensioenregeling voor werknemers

Van alle bedrijven is 29% een witte werkgever: een ondernemer die voor geen enkele werknemer een pensioenregeling heeft. In totaal gaat het om 80.000 bedrijven, vrijwel allemaal met minder dan tien medewerkers. In totaal gaat het om zo’n 856.000 mensen in loondienst, die geen pensioen opbouwen bij hun werkgever. Kosten en administratieve rompslomp zijn belangrijke redenen voor bedrijven om af te zien van pensioenopbouw voor werknemers.

29% werkgevers heeft geen pensioenregeling voor werknemers

‘Witte vlek’ groter dan gedacht

Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Daarin staat dat 13% van de werknemers (in totaal 856.000) eind 2016 tot de witte vlek behoorde van loondienstmedewerkers die geen pensioen opbouwen. In eerdere tellingen werd uitgegaan van 4%, maar nu is volgens het CBS een nauwkeurigere methode gebruikt.

Minder dan tien werknemers

Van alle bedrijven heeft 29% geen pensioenregeling. Het gaat in 98% van de gevallen om ondernemingen die minder dan tien mensen op de loonlijst hebben staan. In de sector industrieel ontwerp en vormgeving, fotografie, vertaling en overige consultancy is het percentage werknemers zonder pensioenopbouw het hoogst. Bijna de helft valt niet onder een regeling. Trouw schrijft vandaag over de achterliggende redenen: bedrijven hebben geen pensioenregeling vanwege de kosten, de administratieve rompslomp en een gebrek aan vertrouwen.

Uitzendkrachten

Volgens het CBS bouwen 136.000 uitzendkrachten, een derde van het totaal, geen pensioen op. Die groep werd eerder niet meegeteld. Het eerste halfjaar hoeven uitzendbureaus geen pensioenregeling te hebben, daarna wel. Ook dan valt een kwart van de uitzendkrachten nog niet onder een regeling. Van alle uitzendkrachten bouwt 60% in het eerste halfjaar overigens  al wel pensioen op.

Werknemers maken soms eigen keuzes

De meeste mensen zonder pensioenregeling werken bij een bedrijf dat wel is aangesloten bij een pensioenfonds. Soms gaat het om werknemers die uit een overname van een ander bedrijf komen. Ook geven sommige werknemers met hogere inkomens aan geen pensioen op te willen bouwen. De meeste mensen hebben wel iets geregeld voor hun pensioen: of ze sparen zelf of ze hebben bij een andere werkgever pensioen opgebouwd.

Wilt u een pensioenregeling aan uw werknemers aanbieden?

Wij kijken graag samen met u wat de beste collectieve oplossing is voor uw bedrijf. Neem voor advies gerust contact met ons op via [email protected] of tel. 0578-211000.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven