• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

5 bespaartips voor uw autoverzekering

Als u een auto heeft, bent u wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade van anderen wanneer u een aanrijding veroorzaakt. Maar misschien wilt u meer risico’s afdekken, zoals uw eigen schade, rechtsbijstand of schade aan inzittenden. Uw autoverzekering kan hierdoor  echter veel geld gaan kosten. Zorg dat u hier verstandig mee omgaat. Wat zijn de mogelijkheden en hoe kunt u geld besparen? Lees de vijf tips!

5 bespaartips voor uw autoverzekering

Tip 1: Vergelijk op prijs, voorwaarden en kwaliteit

Ga bij de keuze voor een autoverzekering niet alleen af op de prijs. Een dure autoverzekering is niet per definitie beter. Net als dat een goedkope autoverzekering niet altijd slechter is. Er zijn grote verschillen tussen wat de ene autoverzekering wel dekt en de ander niet. Kijk daarom ook goed naar de polisvoorwaarden, zodat uw verzekering aansluit bij uw eisen en wensen.

Waar moet u op letten?

De hoogte van uw premie bepaalt de verzekeraar op basis van:

 • de waarde van uw auto
 • het gewicht van uw auto
 • het aantal kilometers dat u rijdt
 • uw leeftijd
 • uw woonplaats
 • de bonus/malus-ladder
 • de gekozen dekkingen

Voor u een autoverzekering afsluit, wilt u graag weten tegen welke polisvoorwaarden u dit doet. Zo weet u precies waarvoor u bent verzekerd. Let daarom ook vooral op de kleine lettertjes. Vergelijk de verschillende autoverzekeringen op de belangrijkste polisvoorwaarden en bepaal wat voor u van belang is. Zo kunt u een goede vergelijking maken tussen verschillende autoverzekeringen en de best passende autoverzekering vinden.

Niet alle verzekeraars werken hetzelfde. Heeft u een aantal autoverzekeringen gevonden die goed aansluiten bij uw wensen en eisen? Leg deze verzekeringsmaatschappijen dan eens naast elkaar en zoek uit hoe zij bekend staan. Niet alleen moeten de voorwaarden een goede dekking bieden, u wilt ook dat de schadeafhandeling en uitkering soepel verloopt, dat u klantvriendelijk wordt geholpen, dat de verzekeraar goed bereikbaar is en dat u eenvoudig wijzigingen kunt doorgeven.

Misschien kunt u via mensen in uw omgeving of via internet achterhalen wat de ervaringen van anderen over de maatschappijen zijn. U kunt ook een vraag stellen via de klantenservice van een verzekeraar, zodat u zelf kunt ervaren hoe u wordt behandeld. Natuurlijk kunt u ook een onafhankelijk adviseur raadplegen. Zij hebben veel ervaring met de handelwijze van verschillende verzekeraars.

Tip 2: Blijf vergelijken met andere verzekeraars

Wanneer u een autoverzekering afsluit, besteedt u veel aandacht aan de juiste keuze. De juiste dekking voor een scherpe prijs. Maar is die autoverzekering een jaar later nog steeds de juiste keuze? Het kan u veel opleveren om uw autoverzekering regelmatig met andere aanbieders te blijven vergelijken. In de loop van de tijd verandert er veel. Uw auto wordt ouder, premies veranderen en iedere verzekeraar beoordeelt uw opgebouwde schadevrije jaren weer anders. Er zijn dus genoeg redenen om regelmatig uw autoverzekering te vergelijken en te kijken of uw premie lager kan of de dekking beter passend. Overstappen kan dus heel voordelig zijn.

Wanneer u uw autoverzekering onderbrengt bij een onafhankelijk financieel adviseur, kan hij de mogelijkheden voor u bekijken en u regelmatig adviseren over de best passende autoverzekering.

Tip 3: Voorkom dubbel verzekerd zijn

Veel eigenaren van een auto zijn dubbel verzekerd, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Kijk daarom, vooral bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen, of u voor deze dekking al niet bent verzekerd via een andere verzekering.

Enkele voorbeelden:

Een inzittendenverzekering sluiten veel mensen af voor de passagiers in hun auto. Maar de passagiers vallen al onder de WA-dekking van uw auto. Een inzittendenverzekering is vooral nuttig voor u als bestuurder, wanneer u zelf het ongeluk hebt veroorzaakt. Als bestuurder bent u voor eigen letselschade niet verzekerd bij de WA-verzekering.

Heeft u al een rechtsbijstandverzekering? Controleer dan of daar een verkeersdekking in zit. U hoeft deze dan niet (nogmaals) bij uw autoverzekering af te sluiten.

Bent u lid van de ANWB of Route Mobiel? Dan is een pechhulp verzekering vaak overbodig.

Heeft u recht op een mobiliteitsservice via uw autodealer? Vraag of kijk dan goed na wat er binnen deze regeling valt en verzeker daarnaast alleen hetgeen aan pechhulp wat u nog nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende buitenlanddekking.

Dubbel verzekerd zijn kunt u alleen voorkomen door regelmatig de voorwaarden van uw verzekeringen met elkaar te vergelijken. Is er iets aangepast, voor welke dekkingen bent u verzekerd, wat valt er precies onder welke dekking? Vindt u het lastig om dit zelf te beoordelen of bij te houden? Laat een onafhankelijk financieel adviseur uw verzekeringspakket dan jaarlijks scannen.

Tip 4: Schors uw auto wanneer u deze (tijdelijk) niet gebruikt

Heeft u een auto die u lange tijd niet gebruikt, dan is het mogelijk om uw auto te laten schorsen. U verklaart dan dat u niet meer met uw auto op de openbare weg komt. In dat geval hoeft u namelijk geen wegenbelasting meer te betalen, geen autoverzekering te hebben en uw auto heeft geen Apk-keuring nodig.

Uw geschorste auto mag alleen op uw eigen terrein of in een autostalling staan. Bedenk wel wat de risico’s zijn voor eventuele schade. Zonder verzekering is uw auto dan ook niet verzekerd tegen bijvoorbeeld schade door storm, hagel of diefstal. Weet ook dat u bij schorsing geen schadevrije jaren opbouwt. Bepaal voor uzelf welke risico’s u loopt of laat u hierover onafhankelijk adviseren.

Tip 5: Gebruik uw restantpremie verstandig

Bij het verkopen van uw auto of het total-loss raken ervan, kunt u uw autoverzekering stop zetten. Vaak heeft u al premie betaald voor de maand of het jaar. In dat geval zit u dus met een restantpremie. Deze restantpremie kunt u terugvragen bij de verzekeraar. Soms zijn daar kosten aan verbonden. Het kan daarom slimmer zijn om het restant van uw premie te gebruiken voor een nieuwe autoverzekering. Overleg dit van tevoren.

Voorkom teveel betalen!

Neem gerust contact met ons op om uit te laten zoeken welke verzekering het beste bij uw situatie aansluit, om oververzekering én onderverzekering te voorkomen! Bel 0578-699799 of mail ons op [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven