• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

5 tips om meer voordeel uit uw startende onderneming te halen

Ondernemers hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende financiële voordelen. Als starter weet u vaak niet wat er allemaal mogelijk is en wat het u oplevert om zaken op een andere manier te regelen. Deze 5 tips leveren u een financieel voordeel op als ondernemer van uw eigen bedrijf.

5 tips om meer voordeel uit uw startende onderneming te halen

Tip 1. Kies voor inkomensmiddeling: belastingteruggaaf bij wisselend inkomen

Heeft u een wisselend inkomen uit werk en woning (box 1) over drie aaneengesloten jaren (het middelingstijdvak), dan kunt u in aanmerking komen voor de inkomensmiddeling. Bereken het gemiddelde van dit inkomen en bereken per jaar opnieuw de belasting. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan de oude belastingbedragen? Dan kunt u een belastingteruggaaf krijgen. Door het wisselende inkomen heeft u dan namelijk meer belasting betaald dan wanneer dit inkomen gelijkmatig was verdeeld over een jaar.

Overige voorwaarden voor inkomensmiddeling:

 • U heeft over het hele middelingstijdvak belasting betaald in Nederland.
 • Het middelingstijdvak heeft geen overlap met een ander middelingstijdvak.
 • U moet uw verzoek om middeling doen binnen 36 maanden nadat alle aanslagen van de jaren die tot het middelingstijdvak horen, onherroepelijk vaststaan.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de Belastingdienst.

Tip 2. Benut de Fiscale Oudedagsreserve

Als ondernemer mag u via de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) in 2018 9,44% van uw ondernemingswinst opzij zetten voor uw oudedagsvoorziening (met in 2017 een maximum van €8.775). Over dat bedrag hoeft u dan voorlopig geen belasting te betalen. Dat betekent dus dat u over dat jaar minder inkomstenbelasting betaalt. Na uw 65ste betaalt u dan wel belasting over het bedrag in de FOR, maar mogelijk tegen een lager tarief. Zorg er in ieder geval voor dat u geld voor de FOR reserveert, zodat u de belasting kunt betalen op het moment dat u met pensioen gaat.

Voorwaarden voor de FOR:

 • U werkt als zelfstandig ondernemer.
 • U maakt winst via uw onderneming.
 • U heeft recht op de zelfstandigenaftrek.
 • U bent aan het begin van het betreffende belastingjaar jonger dan 65 jaar.
 • U mag als ondernemer slechts één oudedagsreserve opbouwen, ook als u meerdere ondernemingen hebt.
 • U vermeldt de stand van de opgebouwde oudedagsreserve ieder jaar op de jaarrekening van uw onderneming (heeft u meerdere ondernemingen, dan mag u de opgebouwde oudedagsreserve verdelen over de balansen van deze ondernemingen).
 • De stand van een oudedagsreserve op een balans van een onderneming mag niet hoger zijn dan het bedrag van het ondernemingsvermogen dat op de balans staat.

Tip 3. Maak gebruik van de kleine ondernemersregeling

Wanneer u jaarlijks minder dan € 1.883,- aan btw betaalt, kunt u gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling (KOR). Dit betekent dat u in aanmerking kunt komen voor belastingvermindering. Betaalt u in een jaar zelfs € 1.345,- of minder aan btw? Dan hoeft u helemaal geen btw te betalen.

Overige voorwaarden voor de KOR:

 • U bent een natuurlijk persoon of een combinatie van natuurlijke personen; een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma.
 • Uw onderneming is in Nederland gevestigd.
 • U voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de btw.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de Belastingdienst.

Tip 4. Bespaar op kosten: internet, telefoon, tv en energie

Werkt u als zakelijke gebruiker vanuit huis en gebruikt u de telefoon- en internetaansluiting ook zakelijk? Voor telefoon- en internetaansluitingen geldt dat u bij veel grote providers gebruik kunt maken van gunstige regelingen voor zakelijk gebruik. Het is in ieder geval verstandig om contracten voor internet, telefoon en tv onder te brengen bij een enkele provider. Door te kiezen voor een combinatiepakket, kunt u eenvoudig geld besparen. Ook energieleveranciers kennen vaak voordelige zakelijke tarieven.

Tip 5. Controleer uw verzekeringen

Wanneer u een eigen bedrijf heeft, wilt u goed verzekerd zijn. U investeert in uw bedrijf en wilt niet dat door een ongeluk of schade de continuïteit van uw bedrijf plots in het geding komt. Er zijn veel risico’s waarvoor u zich kunt verzekeren. Toch kan het ook zijn dat u teveel risico’s wilt afdekken. Sommige verzekeringen zijn inderdaad noodzakelijk bij de start van uw eigen bedrijf, maar met andere verzekeringen kunt u beter wachten tot uw inkomen is gestegen. En bepaalde verzekeringen zijn misschien niet eens van belang voor uw onderneming.

Tip: Maak een overzicht van de risico’s die u loopt met uw bedrijf. Zo kunt u goed bepalen voor welk risico een verzekering noodzakelijk is. U kunt dit overzicht zelf maken of een financieel adviseur vragen dit voor u te doen, met daarbij zijn onafhankelijke advies. Zo weet u zeker dat u alleen die zakelijke risico’s verzekert die de continuïteit van uw onderneming in gevaar kunnen brengen.

Tip: Laat eenmaal per jaar uw (verzekerings-)contracten controleren op actualiteit. Sluiten uw verzekeringen nog aan bij uw bedrijf of is het verstandig om u op een gegeven moment anders te verzekeren? Een financieel adviseur houdt deze zaken voor u bij, door u te adviseren en begeleiden.

Neem gerust contact met ons op om samen de risico's voor u en uw bedrijf in kaart te brengen via tel. 0578-699789 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven