• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

6 tips om uw pensioen aan te vullen

Na zo’n 45 jaar noeste arbeid wilt u zorgeloos kunnen genieten van uw oude dag. Helaas kampen steeds meer Nederlanders met een pensioengat en ziet het pensioen er een stuk minder rooskleurig uit dan ze hadden verwacht. Wees dit voor en spaar op tijd voor uw oude dag. 

6 tips om uw pensioen aan te vullen

Optimaal genieten van uw oude dag

Hieronder 6 handige spaartips om uw pensioen aan te vullen. Laat uw toekomstdroom niet in het water vallen!

1. Spaar extra pensioen via uw pensioenfonds

Als u via uw werkgever aangesloten bent bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar heeft u de gelegenheid om bij te sparen. Uiteraard zitten er verschillen tussen de fondsen, maar bij de meeste fondsen kunt u via het brutosalaris maandelijks extra sparen in een aparte pensioenpot naast uw pensioen. Als u met pensioen gaat wordt uw extra gespaarde pensioen toegevoegd aan de totale pensioenpot. Uw uiteindelijke pensioenuitkering wordt dus hoger.

2. Spaar met een lijfrente

Om uw pensioen aan te vullen kunt u sparen met een lijfrente. Dit kan met een spaar- of beleggingsrekening bij de bank (banksparen) of met een verzekering. Met een lijfrente bent u verzekerd van extra inkomen op een afgesproken moment.

Een lijfrente heeft een opbouwfase en een uitkeringsfase. Wanneer de einddatum van het opbouwen of sparen nadert, dan kunt u de lijfrente laten uitkeren door diezelfde bank of verzekeraar. Maar u kunt ook voor een andere verzekeraar kiezen als die een betere aanbieding doet. Of u het beste kunt kiezen voor een lijfrenteverzekering of banksparen hangt af van een aantal factoren. Laat u hierover goed informeren door een financieel adviseur.

3. Los uw hypotheek af

Als u in het bezit bent van een woning, kunt u overwegen om uw hypotheek sneller af te lossen. Als uw huis volledig of bijna afbetaald is, zullen uw vaste lasten fors lager zijn en kunt u uw pensioengeld aan andere dingen uitgeven. Dit is vooral interessant als uw hypotheekrente hoger is dan de spaarrente.

4. Verzilver de overwaarde van uw huis

Als u veel heeft afgelost – en uw huis meer waard is dan uw hypotheek – kan het een optie zijn om uw huis te verkopen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. De overwaarde van uw huis kunt u dan vrij besteden. Dit geld kunt u gebruiken om bijvoorbeeld uw pensioen aan te vullen.

5. Werken naast uw pensioen

Steeds meer ouderen blijven werken naast hun pensioen. Juridisch en fiscaal is dit al mogelijk. Over uw inkomen betaalt u minder inkomstenbelasting dan voor uw pensionering. Daarnaast heeft werken tijdens uw pensioen geen gevolgen voor uw andere inkomsten (pensioenuitkering, AOW en andere spaarpotjes).

6. Maak gebruik van uw shoprecht

Bij steeds meer pensioenregelingen bouwt u een kapitaal op waarmee u later een uitkering gaat aankopen. Die uitkering mag u aankopen waar u wilt. Dat heet het ‘shoprecht’. Goed shoppen kan u een hogere maandelijkse uitkering opleveren.

Doet u via uw werkgever mee aan een beschikbare premieregeling, dan krijgt u op uw pensioendatum de beschikking over een som geld waar u op dat moment zelf een maandelijkse uitkering voor moet aankopen. De verzekeraar waar u het bedrag heeft opgebouwd zal hiervoor een voorstel doen. De meeste mensen accepteren dat voorstel, maar dat hoeft niet. U mag gebruik maken van uw shoprecht en bij verschillende partijen een offerte opvragen, of uw financieel adviseur vragen om dat voor u uit te zoeken. Dat scheelt in sommige gevallen wel 9% per maand! Goed shoppen kan dus lonen!

Het shoprecht geldt niet voor iedereen: wanneer u meedoet aan een middelloonregeling of eindloonregeling, dan is het niet van toepassing. Dan krijgt u namelijk al een maandelijkse uitkering als u met pensioen gaat, in plaats van een pot geld ineens.

Op uw Uniform Pensioen Overzicht (UPO) kunt u eenvoudig nakijken aan wat voor soort regeling u zelf meedoet. Ook kunt u mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen.

Vragen over uw mogelijkheden om uw pensioen aan te vullen?

Advies op maat of nieuwsgierig naar uw mogelijkheden? Stel uw vraag aan onze adviseurs! U kunt ons bereiken via [email protected] of bel 0578 – 699 769. Wij helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven