• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

80% van de gepensioneerden maakt zich zorgen over financiën

Tachtig procent van de gepensioneerden zegt zich zorgen te maken over de financiële situatie. Ruim een derde maakt zich zelfs regelmatig tot vaak zorgen. Dat blijkt uit een enquête  van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 1700 respondenten. Directeur-bestuurder Liane den Haan zegt vandaag in het AD: “Hoe hoger de kosten voor zorg, hoe groter de zorgen om de financiële situatie. Dat is ook niet zo gek, want al jaren achtereen staat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden flink onder druk. Ook komende jaar gaan zij er volgens de ramingen wéér op achteruit, vergeleken met werkenden. Dat is onaanvaardbaar, want de kosten voor zorg en levensonderhoud stijgen elk jaar flink. Dit tij moet gekeerd!”

80% van de gepensioneerden maakt zich zorgen over financiën

Verlaag verplicht eigen risico zorgverzekering

Vandaag komen de coalitiepartijen bij elkaar om over de koopkrachtplaatjes van alle Nederlanders te praten. ANBO vindt dat het kabinet dit jaar met gerichte oplossingen moet komen. “Want economisch herstel is van ons allemaal”, zegt Den Haan. Een van de oplossingen die ANBO voor ogen ziet is het verplicht eigen risico van de zorgverzekeringen verlagen van 385 naar 285 euro. Ook ruim 70 procent van de respondenten ziet deze maatregel zitten. Den Haan: “Dat is een effectieve maatregel die met name gepensioneerden met een laag inkomen en hoge zorgkosten helpt. Wij zouden graag zien dat het kabinet hier werk van maakt.”

Ontzie gepensioneerden met hoge zorgkosten

Als tweede oplossing stellen de senioren voor om de regels van pensioenfondsen te versoepelen, zodat zij makkelijker kunnen indexeren. Op nummer drie staat met bijna 50 procent het verhogen van de netto AOW met bijvoorbeeld tien euro per maand. Den Haan: “Dit lijkt een goede oplossing, maar is het niet. De AOW is voor iedereen gelijk en bij verhoging profiteren ook mensen met een goed pensioeninkomen hiervan. ANBO wil juist dat gepensioneerden met een laag pensioeninkomen en hoge zorgkosten of gepensioneerden met een middeninkomen koopkrachtreparatie krijgen.”

Minister op zoek naar oplossingen

Minister Dijsselbloem van Financiën vertelde na de Ministerraad aan het ANP dat hij geen problemen verwacht bij de besprekingen over de begroting voor volgend jaar. Over de koopkracht van gepensioneerden zei hij: “Er moet echt gerepareerd worden. Daar gaan we geld voor zoeken. We komen er wel uit." Geld voor de reparatie moet waarschijnlijk komen uit de herziening pensioenregeling voor ondernemers; een meevaller van 2 miljard euro die de staatsecretaris van Financiën eerder aankondigde.

Over deze peiling

Aan deze peiling deden in totaal 1733 respondenten mee. Van hen was 74 procent man en 26 procent vrouw. Met 45 procent lag de gemiddelde leeftijd tussen de 61 en 70 jaar. Het onderzoek liep van 29 juli tot 22 augustus 2016.

Beter financieel inzicht

Om een goed inzicht te krijgen in uw financiële situatie tijdens uw pensioen is het verstandig om al vroeg een financieel plan op te stellen, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. De koers van onze gezondheid hebben we niet in de hand, maar bij Veldhuis Advies kunnen we u wel meer inzicht geven in de risico's. We werken verschillende scenario's voor u uit, zodat u weet wat u te wachten staat. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om te sparen voor uw (aanvullende) pensioen. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met ons op via tel. 0578 - 211 000 of via [email protected].

Lees meer over pensioen  Maak direct een afspraak


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven