• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Aansluiten bij een pensioenregeling

Ruim 90% van de werkgevers biedt hun werknemers als aanvulling op een AOW-uitkering een pensioenregeling. Wat biedt u uw werknemers? Lees hier meer over de verplichte en niet verplichte verschillende pensioenregelingen.

Aansluiten bij een pensioenregeling

 

Bedrijfstakpensioenfonds in uw sector?

Valt uw bedrijf binnen een sector met een collectief bedrijfstakpensioenfonds, dan bent u verplicht uw werknemers een pensioenregeling aan te bieden. In totaal is ongeveer 75% van de werknemers in Nederland aangemeld bij een bedrijfstakpensioenfonds. Voorbeelden zijn bedrijven in de bouwsector, de reisbranche of de horeca. In het register pensioenfondsen kunt u nagaan welk fonds voor uw werknemers het pensioen regelt en of deze verplicht is.

Aansluiten bij een beroepspensioenfonds

Voor bepaalde beroepsgroepen (zoals notarissen, artsen, havenwerkers en verloskundigen) bestaan er beroepspensioenfondsen. Zit uw organisatie in een van deze sectoren? Dan zijn uw werknemers in sommige gevallen verplicht aangesloten bij dit fonds. In het register pensioenfondsen kunt u nagaan welk fonds uw pensioen regelt en of deze verplicht is.

Kies zelf voor een pensioenregeling via een verzekeringsmaatschappij

Is het bedrijfstakpensioenfonds of beroepspensioenfonds in uw geval niet verplicht en wilt u uw organisatie niet vrijwillig aanmelden bij een pensioenfonds? Dan kunt u ook een individuele voorziening aanbieden via bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij. U en uw werknemers storten maandelijks een bedrag. Aan de meeste verzekerde regelingen kunt u vrijwillig meedoen. De medewerkers worden vervolgens verplicht aangemeld.

Aansluiten bij een PPI (premiepensioeninstelling)

Een PPI is een pensioenuitvoerder die pensioenregelingen uitvoert en pensioenvermogen opbouwt, maar niet zelf het risico draagt. Eigenlijk is de PPI een soort beleggingsinstelling voor pensioenpremies. Anders dan een pensioenfonds, hoeft de PPI geen rekening te houden met dekkingsgraden, premiestijgingen of inflatiecorrecties. Het toezicht is minder strikt dan op een pensioenfonds. Het geld wordt beheerd door professionele beleggers. Werknemers en werkgevers hebben er geen zeggenschap over. Garanties mag een PPI niet geven: risico’s komen voor rekening van de deelnemer.

Zelf een ondernemingspensioenfonds oprichten

Een aantal grote ondernemingen heeft een eigen pensioenfonds. Het bedrijf heeft in dat geval zelf een ondernemingspensioenfonds opgericht waar medewerkers zich bij kunnen aansluiten.

Advies nodig?

Onze ervaren pensioenadviseurs brengen uw bedrijfssituatie in kaart en geven u advies over de -al dan niet verplichte- pensioenregeling die u voor uw werknemers kunt treffen. Daarnaast helpen we u bij een goede pensioencommunicatie richting uw werknemers. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-211000. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven