• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Alvast tien procent van uw pensioen? Doen?

U heeft er vast al wel iets over gehoord; vanaf 2023 wordt het mogelijk om tien procent van uw opgebouwde pensioen in een keer op te nemen. Dat klinkt goed. Maar hoe werkt dat? En zijn er ook nadelen?

Alvast tien procent van uw pensioen? Doen?

De keuze om een 'bedrag ineens' op te nemen, gaat spelen op het moment dat u met pensioen gaat. U kunt dus niet als dertiger met een koopwens, of als veertiger met studerende kinderen alvast aanspraak maken op een stukje van uw pensioenpot.

Meer flexibiliteit in de besteding van uw pensioen

De nieuwe regeling is bedoeld om het pensioen wat flexibeler te maken. Het 'bedrag ineens' kan door mensen ingezet worden om na pensionering bijvoorbeeld te gaan reizen maar ook om een aflossing op de hypotheek te doen of zorgvoorzieningen te regelen. De besteding is vrij. U mag maximaal tien procent opnemen, maar minder mag ook.

Over welk bedrag hebben we het dan? Dat ligt er helemaal aan wat u heeft opgebouwd. Uw pensioenadviseur of pensioenfonds kan u dat vertellen.

Welke keuzes heeft u bij het inzetten van een 'bedrag ineens'?

  • U mag het bedrag vrij besteden, er zijn geen restricties. Het geeft u de mogelijkheid om uw persoonlijke wensen te verwezenlijken en op een flexibelere manier met uw oudedag om te gaan. Reizen, verbouwen, schenken: het kan allemaal.
  • U haalt als het ware een stukje van uw pensioen naar voren. De keerzijde daarvan is dat er minder overblijft om maandelijks aan u uit te keren: uw maandelijkse pensioenbedrag gaat dus omlaag. Uw pensioenadviseur of pensioenfonds kan u laten zien wat het voor uw situatie betekent.
  • In het jaar dat u het bedrag ontvangt, gaat uw inkomen flink omhoog. Dat kan gevolgen hebben voor belastingen en eventuele toeslagen. Laat u daarover goed informeren. Hierbij is het ook van belang of u wel of niet al de AOW-leeftijd hebt bereikt. U betaalt als AOW-gerechtigde minder belasting.
  • U kunt de mogelijkheid van een 'bedrag ineens' niet combineren met de al bestaande 'hoog/laag' constructie. Die houdt in dat u in de eerste jaren na pensionering meer op uw rekening gestort krijgt dan in de jaren erna. Het combineren van de twee regelingen zou betekenen dat er een te grote hap uit de pensioenpot wordt genomen.
  • Wanneer het partnerpensioen voor uw partner door de opname van het 'bedrag ineens' ook lager wordt, dan moet uw partner daar wel eerst mee instemmen.
  • Het is niet mogelijk om een deel van uw AOW-uitkering ineens op te nemen. Het gaat alleen om het deel van uw pensioen dat u als werknemer heeft opgebouwd.

Wanneer kunt u een 'bedrag ineens' opnemen?

U kunt het bedrag ineens alleen op uw daadwerkelijke pensioendatum laten uitkeren. Gaat u eerder met pensioen dan uw AOW-leeftijd? Dan kunt u dat bedrag mogelijk uitstellen tot de datum waarop u AOW krijgt. Dat moet de overheid nog bepalen. Het voordeel van uitstellen? Ná uw AOW-datum betaalt u minder belasting. Bij een deeltijdpensioen kan er sprake zijn van meerdere afkoopmomenten.

Hol uw pensioen niet teveel uit

Het is van belang dat u de impact op uw persoonlijke situatie goed in kaart laat brengen. Heeft u een mooi doel voor het geld en kunt u de teruggang in de maandbedragen goed opvangen? Dan kan het een interessante optie zijn. Maar heeft u een laag pensioen? Dan kan het een gevaar zijn dat u uw inkomen teveel uitholt.

Bedenk daarbij ook dat uw pensioen onderdeel is van uw hele financiële situatie. Misschien heeft u ook nog een eigen woning met overwaarde of ander vermogen. En het kan ook goed zijn dat u aan meerdere pensioenregelingen heeft deelgenomen. Uw financieel adviseur kan u helpen bij het creëren van een samenhangend beeld en het verkennen van uw mogelijkheden.

Meer informatie

Heeft u inzicht in uw persoonlijke situatie bij pensionering? Hoe ziet uw financiële plaatje eruit en wat zijn uw wensen? Kunt u het lijden om een bedrag ineens op te nemen? Wij helpen u graag in het krijgen van inzicht en overzicht. Neem contact op met onze financieel planners voor het maken van een afspraak. Mail [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven