• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Auto thuis opladen? Zo is uw laadpunt of laadkabel verzekerd

Elektrische auto’s zijn de toekomst, dat is al vaker uitgesproken. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hybride of volledig elektrisch te gaan rijden. Om in de laadbehoefte van dit groeiende aantal elektrische voertuigen te voorzien, is het hebben van een eigen laadpaal aan huis geen overbodige luxe. Zo hoeft u immers nooit op zoek naar een oplaadpunt in de buurt van uw woonhuis en het is ook nog eens goedkoper dan een publieke laadpaal.

Auto thuis opladen? Zo is uw laadpunt of laadkabel verzekerd

 

Thuis opladen met een vast laadpunt of mobiele laadkabel?

Een vast laadpunt zit, zoals het woord al doet vermoeden, vast aan de woning of is aanwezig op het terrein van de woning. Denk aan een wallbox of laadpaal. Een mobiele thuislader of noodkabel wordt gebruikt om een elektrisch voertuig op te laden via een normaal stopcontact. De kans bestaat altijd dat er schade aan de laadpaal komt of dat de laadkabel gestolen wordt. Aangezien een laadpunt kostbaar is in de aanschaf, is het handig om te weten hoe deze verzekerd is. We vertellen u er graag meer over.

Vaste oplaadpunten zijn verzekerd via de opstalverzekering

Schade aan of diefstal van een vast oplaadpunt aan uw woning of op het terrein van uw woning is verzekerd onder de opstalverzekering. De opstalverzekering dekt alles dat aard- en nagelvast met de opstal, het woonhuis, is verbonden. De maximale dekking en de voorwaarden kunnen wel per verzekeraar verschillen, maar dat is eenvoudig te controleren door uw adviseur en bij te stellen als dat nodig blijkt te zijn.

Mobiele laadkabels zijn verzekerd via de inboedelverzekering

Maak je gebruik van een mobiele laadkabel? Dan is de kans natuurlijk aanwezig dat deze gestolen wordt uit de woning, een bijgebouw of uit de auto. Het is immers een stuk makkelijker mee te nemen. Diefstal van mobiele laders wordt gedekt onder de inboedelverzekering, zolang er sporen zijn van braak. Is er schade ontstaan aan de mobiele lader terwijl deze thuis ligt, dan wordt deze schade ook onder de inboedelverzekering gedekt. Er kunnen wel maximale dekkingsbedragen gelden. Welke bedragen van toepassing zijn in uw verzekering is weer te controleren op uw polis of door het te vragen aan uw adviseur.

 • Hoe zijn mobiele laadkabels onderweg verzekerd?
  Wordt uw laadkabel gestolen terwijl deze in de auto ligt, dan is dit op de inboedelverzekering gedekt als deze bij huis geparkeerd stond. Bent u onderweg, dan kan een buitenhuisdekking op de inboedelverzekering noodzakelijk zijn. Maar een laadkabel kan ook als accessoire van uw auto gezien worden, waardoor er mogelijk dekking op uw autoverzekering is, als deze minimaal beperkt casco (WA+) verzekerd is. Zowel voor de inboedel- als voor de autoverzekering zijn braaksporen noodzakelijk en soms kan er verlangd worden dat de kabel niet-zichtbaar opgeborgen was.

Lees meer: Bent u bedacht op deze nieuwe manier van autodiefstal?

 • Hoe zijn mobiele laadkabels verzekerd tijdens het laden?
  Diefstal van een mobiele laadkabel terwijl deze aan uw auto hangt en u zelf even een kopje koffie aan het halen bent, is moeilijk verzekerbaar. Er zijn in dat geval immers geen sporen van braak. Dit geldt zowel voor laden bij een openbaar laadpunt of fastned, als bij het laden thuis. De meeste auto’s hebben daarom een diefstalbeveiliging die geactiveerd is op het moment van laden. De kabel kan dan niet losgekoppeld worden, tenzij je de autosleutel hebt.

Laadpunt bij een huurwoning verzekeren

Huurt u uw woning maar heeft u wel zelf een elektrisch laadpunt aangeschaft voor bij de woning? Dan kunt u uw laadpaal vaak meeverzekeren onder het huurdersbelang op uw inboedelverzekering. Het huurdersbelang dekt verbeteringen, veranderingen of uitbreidingen die u bekostigd maar niet gedekt worden onder de opstalverzekering van de eigenaar.

 • Laadpaal van de VVE verzekeren
  Wanneer u in een gebouw met meerdere woningen of appartementen woont en er een aantal laadpalen door de vereniging van eigenaren (VVE) zijn aangeschaft voor gebruik door de bewoners, dan dient de VVE de laadpalen tegen diefstal te verzekeren met een gebouwen-/opstalverzekering. Voor de laadkabel die u dan gebruikt, geldt hetzelfde als hierboven.

Lees meer: Wanneer verzekert u huurdersbelang of eigenarenbelang mee?

Elektrische laadpunten en het risico op brand

Net als bij ieder ander voorwerp waar elektriciteit bij gemoeid is bestaat er een kans op kortsluiting. Hierdoor kan brand ontstaan in de auto die ook over kan slaan op het huis, of andersom. Een horrorscenario met gelukkig een ontzettend kleine kans. Maar mocht het toch gebeuren, dan is de schade aan uw huis en de spullen in het huis gedekt onder de genoemde opstal- en inboedelverzekeringen. En uw auto op de motorrijtuigenverzekering, indien deze beperkt of volledig casco is verzekerd.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over uw inboedel- of opstalverzekering? Neem contact op met een van onze adviseurs. Mail [email protected] of bel 0578 – 699 799 voor het maken van een (digitale) afspraak. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven