• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Belangrijke ontwikkelingen woningmarkt

De woningmarkt herstelt zich. De positieve geluiden blijven onverminderd hoorbaar. Wij hebben de laatste belangrijke berichten voor u op een rijtje gezet.

Belangrijke ontwikkelingen woningmarkt

Meer woningen verkocht

De zomermaanden juli en augustus zijn normaal gesproken rustige maanden voor de woningmarkt. Dit jaar was het anders. In de maand juli werden ruim 13.833 woningen verkocht, ruim 34% meer dan vorig jaar in juli, aldus het Kadaster. In augustus zijn 12.328 woningen verkocht, een toename van 23,6 % ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Alle woningtypen laten een stijging zien van het aantal verkopen. Appartementen zijn het meest toegenomen, met 29,6%; twee-onder-een-kap-woningen met 15,6 % het minst. Behalve in Drenthe werden in alle provincies meer woningen verkocht.
Huizenprijzen stijgen vijfde maand op rij

Al 5 maanden op rij vallen de huizenprijzen hoger uit dan in dezelfde maand in 2013. Koopwoningen zijn in augustus gemiddeld 1,7 procent duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder. Dit melden het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). We zijn weer terug op het gemiddelde prijsniveau van mij 2003.

Regionale verschillen zijn er. Met name grote steden halen het gemiddelde naar boven, met Amsterdam als koploper. De prijzen van de koopwoningen in de provincies Overijssel en Gelderland, de focusgebieden van Veldhuis Hypotheek, groeien goed mee met het landelijke gemiddelde.

Hypotheekrentes dalen verder

De hypotheekrentes zijn historisch laag, omdat de banken steeds goedkoper geld kunnen lenen op de internationale kapitaalmarkt. In augustus is de gemiddelde hypotheekrente alweer gedaald. De gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar staat op 2,73%. De hypotheekrente voor tien jaar vast is gedaald van 3,29 naar 3,26 procent en voor 20 jaar van 4,13% naar 4,08%.

De toekomst

In 2013 kwam de woningmarkt stil te liggen. Dit jaar zijn de cijfers gunstig. Deskundigen zien verder herstel. De kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P) voorspelt voor dit jaar een stijging van de huizenprijzen met 2% en voor 2016 een groei van 2,5%. De snelle groei van de huizenverkopen en licht stijgende prijzen zijn te danken aan een verbetering van de economie situatie, toegenomen betaalbaarheid, meer stabiliteit in hervormingen van het fiscale beleid en beperkt huizenaanbod.

Wilt u weten of nu een goed instapmoment voor u is? Onze adviseur helpt u graag! Bel 0578 211 000, of mail [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven