• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Beschikt uw pand al over energielabel A, B of C?

Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw groter dan honderd vierkante meter minimaal beschikken over energielabel C. Voor eigenaren die dat niet op orde hebben, kunnen de gevolgen groot zijn. Denk aan een forse boete of zelfs sluiting van het pand. RVO ontwikkelde een beslisboom om te bepalen of uw pand aan de verplichting moet voldoen en als dat zo is, een stappenplan om dit te regelen.

Beschikt uw pand al over energielabel A, B of C?

Volgens veel energie-experts moeten bedrijven die nog geen of een te laag label hebben, niet langer wachten met het ondernemen van actie. De tijd dringt en als blijkt dat er aanpassingen gedaan moeten worden, dan heeft u materialen en mankracht nodig. Iedereen weet dat die niet ruim voorhanden zijn.

Het ligt uiteraard erg aan de staat van uw kantoorgebouw wat er exact gedaan moet worden. Sommige panden kunnen met redelijk eenvoudige aanpassingen en zonder al te veel bouwkundige ingrepen energielabel C bereiken. Denk aan zaken als isolatie, slimme verlichting en zonnepanalen.

Bepaal of uw pand een energielabel C moet hebben

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een beslisboom te vinden waarmee u stap voor stap bepaalt of uw pand aan de Energielabel C-verplichting moet voldoen. Ook zijn er voorbeelden van verschillende praktijksituaties die zich daarbij kunnen voordoen.

Stappenplan voor het verbeteren van het energielabel van uw pand

RVO heeft daarnaast een vierstappenplan ontwikkeld voor bedrijven die nog geen C-label hebben.

 1. Breng uw verduurzamingsmogelijkheden in kaart
  Een energieadviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenplaatje. 
 2. Vraag subsidie aan
  Er zijn subsidies voor verduurzaming van bedrijven beschikbaar. Bekijk hier de subsidiewijzer.
 3. Voer de maatregelen voor 1 januari 2023 uit
  RVO adviseert om voor 'no-regret' maatregelen te kiezen. Dat zijn maatregelen waar je geen spijt van krijgt, omdat ze te combineren zijn met alle gangbare alternatieven voor aardgas.
 4. Laat nieuw energielabel vaststellen
  Vraag een nieuw energielabel aan en laat deze registreren.

Controleer ook uw verzekeringen

Wanneer u bouwkundige ingrepen gaat doen of zonnepanelen laat plaatsen, kan dat van invloed zijn op uw zakelijke verzekeringen. Licht daarom altijd uw financieel adviseur in over uw plannen. De aanleg van zonnepanelen betekent een wijziging van uw risicosituatie. De adviseur kan voor u kijken of er aanvullende (preventie)voorwaarden spelen en hoe de verzekeraar omgaat met schade: het is bij sommige verzekeringen bijvoorbeeld mogelijk om ook het opbrengstverlies na schade mee te verzekeren.

Lees ook: Zonnepanelen op uw bedrijf plaatsen? Laat u goed adviseren!

Naar CO2-arme gebouwen in 2025

Met een geldig energielabel A, B of C voldoet uw kantoor aan de norm voor 2023. Er wordt echter gestreefd naar een CO2-arme, gebouwde omgeving in 2050. Ook voor bestaande bouw. Er zijn verschillende financiële regelingen die u daarbij kunnen ondersteunen. Zit dus niet stil, maar onderzoek alvast welke energiebesparende maatregelen u hierna gaat treffen en plan vooruit!

Meer informatie

Gaat u uw pand verduurzamen? Neem eerst even contact op met uw adviseur en overleg of er aanvullende eisen gesteld worden vanuit uw verzekeraar. Bel 0578 – 699 789 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven