• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Betalen om uw spaargeld te stallen?

Steeds meer banken berekenen een negatieve rente over spaargeld. U moet dus gaan betálen in plaats van dat u een vergoeding krijgt. Vaak gebeurt dit pas bij bedragen van boven een ton. Wist u dat het sowieso niet verstandig is om zoveel geld bij één bank te parkeren? Weet u wat de alternatieven zijn?

Betalen om uw spaargeld te stallen?

Een leuke rente ontvangen over uw spaargeld, die tijd lijkt achter ons te liggen. Bij steeds meer banken is de vergoeding minimaal en steeds meer banken rekenen zelfs een negatieve rente voor spaarders met een flink vermogen. Het gaat dan al snel om een spaarbedrag van meer dan een ton. Het is echter niet verstandig om zoveel geld bij één bank te parkeren.

Failliete bank

We kennen in Nederland het depositogarantiestelsel. Dat is de garantie dat u het geld op uw bankrekeningen tot 100.000 euro terugkrijgt wanneer uw bank onverhoopt failliet gaat. De grens van een ton geldt per persoon, niet per rekening. Heeft u dus 90.000 euro spaargeld en ook nog 15.000 euro op een betaalrekening bij dezelfde bank, dan bent u onvoldoende beschermd. Heeft u samen met uw partner een en/of-rekening? Dan heeft u samen voor twee ton aan bescherming. Houd er ook rekening mee dat banken meerdere merknamen kunnen hebben. De bescherming geldt per bank, niet per merknaam.

Spreiden van uw vermogen

Het is dus belangrijk om uw spaargeld te spreiden. Zo voorkomt u ten eerste dat u rente moet betalen aan de bank en ten tweede dat u niet voldoende beschermd bent bij een eventueel faillissement van de bank. Naast spaargeld spreiden, kunt u het geld natuurlijk ook inzetten voor andere doelen.

Alternatieven voor sparen

Er zijn tal van mogelijkheden om uw spaargeld aan te wenden en een beter rendement te behalen dan op een spaarrekening. De keuzes hangen nogal af van uw persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. Heeft u consumptieve kredieten lopen, dan kan het verstandig zijn om die eerst af te lossen. Ook kunt u uw spaargeld inzetten om uw oudedagsvoorziening fiscaal voordelig aan te vullen of fiscaal voordelig te schenken aan uw kinderen. Afhankelijk van uw risicobereidheid is ook beleggen een mogelijkheid, beheerd of individueel.

Rondom de eigen woning is er ook een hoop mogelijk. Bijvoorbeeld aflossen op de hypotheek, een tweede huis of recreatiewoning aanschaffen of energiebesparende maatregelen treffen. Vooral de energiebesparende maatregelen zijn een interessante optie. Investeren in energiebesparende maatregelen levert een hoger rendement op dan het geld op een spaarrekening houden, daarnaast verhoogt het wellicht uw wooncomfort en bent u ook nog eens duurzaam bezig.

Tip!

Maak een weloverwogen keuze en voorkom dat u uw geld vast zet, terwijl u het binnenkort misschien weer nodig hebt. Wat zijn uw plannen op de korte of langere termijn? Heeft u kinderen die aan een eigen woning denken en wilt u ze daarbij helpen? Is er een dreigend pensioengat? Uw financieel adviseur kan u helpen om de situatie goed in kaart te brengen.

Meer informatie?

Uw financieel adviseur ondersteund u graag in het verkrijgen van een duidelijk inzicht over uw persoonlijke situatie. Wilt u meer weten? Neem dan eens contact op met een van onze specialisten via [email protected] of bel 0578 699 799 voor het maken van een (digitale) afspraak.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven