• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Werkmaterieelverzekering

Dankzij registratieplicht zijn landbouwvoertuigen niet langer vogelvrij

Sinds 1 januari 2022 zijn ondernemers verplicht hun werkmaterieel, zoals een mobiele machine (voorheen Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) of landbouwvoertuig met een constructiesnelheid vanaf 6 km per uur te registreren. Een klein jaar later lijkt deze registratieplicht in meerdere opzichten zijn vruchten af te werpen.

Dankzij registratieplicht zijn landbouwvoertuigen niet langer vogelvrij

Het Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) heeft laten weten dat het aantal diefstallen van dit soort gemotoriseerd werkmaterieel ten opzichte van 2021 explosief is gestegen. Waar de gemiddelde diefstalstijging bij andere voertuigen (zoals personenauto’s en brom- en snorfietsen) met gemiddeld ruim 17% steeg, was dat in het geval van mobiele machines en land- en bosbouwtrekkers respectievelijk 675% en 900%. En dat is, gek genoeg, ook goed nieuws.


Sterke stijging in diefstal van land- en bosbouwtrekkers en mobiele machines (MMBS). Bron: www.liv.nl

Financiële strop

Hoewel iedere diefstal er natuurlijk één teveel is, laat de sterke stijging voor land- en bosbouwtrekkers en mobiele machines vooral een stijging in het aantal aangiftes van diefstal zien. Want aangifte doen van een ongeregistreerd voertuig was voorheen vaak weinig zinvol. De opsporing door de politie is lastig, zo niet onmogelijk, en de (dag)waarde van het voertuig wordt niet in alle gevallendoor de verzekering gedekt. Een diefstal van een dergelijk voertuig betekende voor veel ondernemers vaak dan ook een flinke financiële strop, waarbij zij bedragen van soms wel honderdduizenden euro’s voorgoed van hun erf zagen verdwijnen.

Diefstal? Aangifte heeft wél zin

De registratieplicht heeft daar voor een deel verandering in gebracht. Een kentekenregistratie geeft de politie concrete handvatten voor de snelle opsporing van een gestolen voertuig, zelfs als de kentekenplaten na de diefstal zijn verwisseld. En met een aangifte in handen kan de eigenaar van het voertuig bij zijn verzekeraar meestal aanspraak maken op een (gedeeltelijke) vergoeding van de schade, waardoor de financiële pijn enigszins wordt verzacht. Ook is de hoop dat de verhoogde pakkans door de registratieplicht voor criminelen mogelijk een afschrikwekkende werking heeft.

Veiligheid op en rondom het erf

Toch is de vergemakkelijkte opsporing bij diefstal niet het enige voordeel dat de registratieplicht met zich mee heeft gebracht. Ook de veiligheid op en rondom het erf is door de registratieplicht toegenomen. Zo wordt ieder nieuw voertuig dat van de spreekwoordelijke lopende band rolt verplicht geregistreerd. Op die manier weet de RDW zeker dat het voertuig is voorzien van zowel een typegoedkeuring als een individuele goedkeuring en dus veilig de weg op gaat.

Raakt het voertuig dan toch betrokken bij een ongeval, dan zorgt de registratieplicht ervoor dat de juiste persoon juridisch aansprakelijk kan worden gesteld. En mocht u voor de registratieplicht op de openbare weg maximaal 25 km/u? Met kenteken en registratiebewijs is dat nu 40 km/u. Niet alleen prettig voor u, maar ook voor uw medeweggebruikers.

Meer informatie

Wilt u uw landbouwvoertuig verzekeren of wilt u meer weten over de optimale verzekering voor uw werkmaterieel? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel naar 0578-699789. Wij helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven