• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Controleer uw WOZ-beschikking!

In het eerste kwartaal worden de nieuwe WOZ-beschikkingen verzonden door de gemeente. Controleer deze goed en maak bezwaar als deze volgens u niet klopt. Dit kan u namelijk veel belasting schelen.

Controleer uw WOZ-beschikking!

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ is de afkorting voor de Wet Waardering Onroerend Zaken Belasting. De WOZ-waarde wordt elk jaar door de gemeente toegekend aan uw woning. Dit gebeurt op basis van de ligging van de woning, gegevens over de inhoud en het oppervlakte van de woning en de gemiddelde verkoopprijs in de vrije markt (referentiewoningen). De gemeente maakt middels de WOZ-beschikking de waarde aan u bekent.

Een te hoge WOZ-waarde?

De WOZ-beschikking is de grondslag voor veel belastingen en heffingen, denk bijvoorbeeld aan:

  • De hoogte van de OZB (onroerend zaken belasting).
  • De ‘watersysteemheffing’ van de waterschappen.
  • Het eigenwoningforfait in de aangifte inkomstenbelasting.
  • De te belasten waarde in box 3 bij een tweede of tijdelijk verhuurde eigen woning.
  • De waardebepaling van woningen bij schenken of erven.

Daarom is het belangrijk dat de waarde van uw huis niet te hoog wordt ingeschat. Immers, hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting u betaalt.  Maak dan ook bezwaar als de WOZ-waarde in uw ogen niet klopt. Beargumenteer uw bezwaar goed en vermeld ook hoeveel de WOZ-waarde volgens u zou moeten zijn. Bezwaar maken kost niets, behalve een beetje tijd en wat moeite.

Er zijn echter ook mensen die geen bezwaar maken omdat een hoge WOZ-waarde tot een hogere hypotheek kan leiden. Bent u van plan om te verhuizen dan kunt u dus baat hebben bij een (te) hoge WOZ-waarde.

De WOZ-waarde en uw hypotheek

Vaak kunt u op basis van de WOZ-waarde berekenen hoeveel u ongeveer kunt lenen. Hiervoor zijn allerlei  handige tools beschikbaar.

Wanneer u daadwerkelijk over gaat tot de koop van een woning dan wordt de werkelijke waarde door middel van een taxatierapport bepaald. Veel hypotheekverstrekkers financieren alleen op basis van een taxatierapport. Wel is de WOZ-waarde van belang om uw netto maandlasten te bepalen. Immers wordt de verschuldigde belasting hierop gebaseerd.

Bij het oversluiten van uw hypotheek of het aanvragen van een tweede hypotheek wordt in sommige gevallen op basis van de WOZ waarde bepaald wat u (extra) kunt lenen. Vaak is hier geen taxatierapport voor nodig.

Benieuwd wat de WOZ-waarde van uw woning is?

WOZ-waarden van woningen zijn sinds 1 oktober 2016 openbaar. U kunt de WOZ-waarde van uw woning of die van uw buren kosteloos inzien via het WOZ-waardeloket (als de gemeente is aangesloten).

 

Heeft u vragen over de waarde van uw woning en uw hypotheek? Neem contact met ons op via tel. (0578) 211 000 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven