• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1
Cyberverzekering

Cyberaanval? De herstelkosten zijn soms hoger dan de buit!

Veel ondernemers stoppen iedere dag hun ziel en zaligheid in hun bedrijf, met als doel een mooie toekomst voor henzelf en hun werknemers. Natuurlijk horen daar ook bedrijfsrisico’s bij en één daarvan is cybercriminaliteit. In korte tijd is dit fenomeen zelfs uitgegroeid tot het grootste continuïteitsrisico voor ondernemers. Gelukkig kunt u zelf maatregelen nemen om u daar zoveel mogelijk tegen te weren en u kunt zich tegen een cyberaanval verzekeren.

Cyberaanval? De herstelkosten zijn soms hoger dan de buit!

Wat betekent een cyberaanval voor uw bedrijf?

Een relatief nieuw, maar ook angstaanjagend risico voor ondernemers, is dat van een cyberaanval. Misschien heeft u zich al wel eens afgevraagd hoe een cyberaanval op uw bedrijf eruit zou kunnen zien. Bijvoorbeeld omdat u beschikt over (gevoelige) klant- of persoonsgegevens of omdat u zonder uw bedrijfssystemen uw werk van de een op de andere dag niet meer kunt uitoefenen. De schade is dan waarschijnlijk niet te overzien voor zowel uzelf als uw werknemers. Vooral omdat de schade zich vrijwel nooit beperkt tot bijvoorbeeld het betalen van losgeld, maar in de periode daarna vaak pas haar werkelijke omvang laat zien.

Cyberaanval Gemeente Antwerpen 

De Gemeente Antwerpen kan daar sinds 6 december 2022 over meepraten. Op die datum werden zij het slachtoffer van een enorme cyberaanval. Midden in de nacht werd een van de servers geïnfecteerd met een virus dat alle systemen versleutelde. Dankzij snel optreden wist de Gemeente Antwerpen te voorkomen dat het virus zich over alle systemen zou verspreiden, maar een aantal belangrijke diensten werd door de aanval platgelegd. De cyberaanval werd op 9 december publiekelijk opgeëist door de hackergroep ‘Play’. Voor zover bekend hebben zij 557 gigabyte aan gevoelige persoonsgegevens gestolen, waaronder identiteitsbewijzen en financiële documenten. En ondanks dat de Gemeente Antwerpen beweert geen losgeld te hebben betaald, is dit enkele gegeven natuurlijk al een enorme schadepost.  

Financiële impact groter dan de Covid-19 pandemie

Ondanks dat de Gemeente Antwerpen een grote organisatie is, laat dit voorbeeld goed zien hoe een cyberaanval voor íeder bedrijf financiële gevolgen kan hebben die verder reiken dan de aanval zelf. Zo kampte de Gemeente Antwerpen een maand na de aanval nog steeds met grote problemen. Afdelingen functioneerden niet of nauwelijks en de gemeente liep alleen al 1,2 miljoen euro mis aan parkeerboetes. Vlak na de cyberaanval werden de totale kosten geschat op 70 miljoen euro, bestaande uit gemaakte herstelkosten en misgelopen inkomsten. De verwachting is zelfs dat de cyberaanval een grotere financiële impact heeft dan de hele Covid-19 pandemie of de oorlog in Oekraïne.

Wat kost het u om 20 dagen niet operationeel te zijn? Doe de IT Risicoscan

Daarom is het voor iedere ondernemer verstandig om het risico op een cyberaanval te bepalen en te beperken. Bij Veldhuis Advies helpen wij u daar graag bij met behulp van de IT Risicoscan. Hiermee krijgt u volledig inzicht in de risico’s die uw onderneming loopt en welke maatregelen u nog kunt nemen om een cyberaanval te voorkomen. Daarnaast kunt u zich natuurlijk verzekeren tegen de gevolgen van een cyberaanval. Mocht uw bedrijf dan tóch doelwit worden van een cyberaanval, dan wordt u door de verzekeraar ook bijgestaan door middel van de juiste praktische IT-ondersteuning.

Een cyberverzekering biedt bijvoorbeeld dekking bij:

  • Iedere dag dat uw onderneming niet of gedeeltelijk operationeel is. Gemiddeld duurt het 20 dagen voor een bedrijf weer (deels) operationeel is na een cyberaanval.
  • Het herstellen en vervangen van systemen die door de cyberaanval zijn beschadigd.
  • Eventuele aansprakelijkheidskosten van derden, zoals klanten of andere belanghebbenden.

Uitgebreide informatie over een cyberverzekering vindt u hier.

Meer informatie

Bij Veldhuis Advies adviseren wij u graag over de preventieve maatregelen die u kunt nemen om uw bedrijf tegen een cyberaanval te beschermen, , maar ook om het risico op een faillissement naar aanleiding van een cyberaanval te voorkomen. Wilt u met ons sparren over de risico’s die uw onderneming loopt en de mogelijke oplossingen die een cyberverzekering kan bieden? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel naar 0578-699789. Wij helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven