• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Cyberaanvallen en datalekken belangrijkste aansprakelijkheidsrisico’s bestuurders

Cyberaanvallen en datalekken staan bovenaan de lijst met risico’s die bestuurders het meeste zorgen baren. Dit blijkt uit onderzoek naar bestuurdersaansprakelijkheid. Het onderzoek werd voor het zevende achtereenvolgende jaar uitgevoerd door Allen & Overy en Willis Towers Watson. Het beschrijft de veranderende risicocultuur waarmee topmanagers vandaag de dag te maken hebben.

Cyberaanvallen en datalekken belangrijkste aansprakelijkheidsrisico’s bestuurders

Dreiging van cyberaanvallen

Dit jaar worden hun zorgen voor het eerst gedomineerd door de dreiging van cyberaanvallen en gegevensverlies. Van de naamloze vennootschappen zei 51 procent dat ze het afgelopen jaar geconfronteerd werden met een significant cyberincident of datalek. In 2017 was dit nog maar 30 procent.

Persoonlijke verantwoordelijkheid

Andere belangrijke resultaten uit het onderzoek: 43 procent van de grote werkgevers en 38 procent van de beursgenoteerde ondernemingen heeft de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een regulatoire vordering waarbij een bestuurder was betrokken. Regulatoire onderzoeken blijven dan ook in de top drie van risico’s staan. 60 procent van de respondenten geeft aan dat de regulatoire focus op persoonlijke verantwoordelijkheid de besluitvormingsprocessen beïnvloedt.

Schikkingen met OM

Arnold Croiset van Uchelen, litigation partner bij Allen & Overy Amsterdam: “In Nederland hebben we het afgelopen jaar een aantal grote schikkingen met het OM gezien, en in dat soort zaken lopen bestuurders ook altijd persoonlijk risico’s. Optimale bescherming daartegen blijft van groot belang. Door goede advisering, cyberverzekering en al dan niet statutaire afspraken over vrijwaring door de onderneming.”

Datalek

Francis Kean, Executive Director van FINEX bij Willis Towers Watson zei: “Het spectrum van potentiële bronnen van aansprakelijkheid voor bestuurders is breder dan ooit. Bovenop dit alles is daar nog de bijna dagelijkse realiteit voor ondernemingen van een cyberaanval of het risico van een ernstig datalek.”

Verzekeren tegen cyberrisico's?

Bij Veldhuis Advies hebben we specialistische kennis in huis om uw bedrijf zo goed mogelijk te verzekeren tegen de risico's van cybercriminaliteit én cyberrisico's door menselijk handelen. Neem gerust contact op met een van onze onafhankelijk adviseurs via [email protected] of bel 0578-699789 en maak een afspraak.

Download het hele onderzoeksrapport "D&O: Personal Exposure to Global Risk" op Allen & Overy


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven