• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Cyberrisico’s zijn dichterbij dan u denkt

Uit de cybersecuritymonitor van het CBS is gebleken dat ruim de helft van alle MKB-bedrijven jaarlijks te maken krijgt met cybercriminaliteit. Een week geleden was bijvoorbeeld in alle nieuwsprogramma’s te zien dat miljoenen auto- en adresgegevens door een hacker gestolen waren uit een database waar autogarages gebruik van maken. De klanten van die autogarages lopen nu een verhoogd risico op diefstal van hun auto en verdere misbruik van hun persoonsgegevens. Het lijkt misschien een ‘ver van uw bed’-show, maar mede door de coronacrisis zijn internetcriminelen nu actiever dan ooit.

Cyberrisico’s zijn dichterbij dan u denkt

 

Cyberrisico’s voor bedrijven steeds groter

In onze dagelijkse praktijk staan wij steeds vaker met ondernemers in contact waar het helaas mis is gegaan. Naast het recente nieuwsvoorbeeld van een datalek bij autogarages, kunnen ook uw systemen gehackt of gegijzeld worden. Er hoeft maar één keer op een gevaarlijke (geïnfecteerde) link geklikt te worden door een onoplettende medewerker en er wordt malware op uw systeem geïnstalleerd. Grote sommen losgeld worden geëist, u kunt uw bedrijfsactiviteiten niet uitvoeren. Dat is voor de meeste ondernemers een grote strop.

CEO-fraude is een groeiend risico voor ondernemers

We zijn inmiddels bekend met de vele voorbeelden van Whatsapp-fraude. Op slimme wijze laten ze u erin trappen. U denkt misschien dat u uw zoon of dochter uit de brand helpt, maar  eigenlijk maakt u een som geld over naar een volledige vreemde. Dit gebeurt ook op zakelijke schaal. De criminelen sturen bijvoorbeeld een e-mail naar een van uw medewerkers. De mail lijkt afkomstig van u als ondernemer en in de welwillendheid en behulpzaamheid van uw administratie wordt de ‘factuur’ zo even afgehandeld.

Dit soort CEO-fraude, waarbij de crimineel zich voordoet als de CEO of ondernemer, wordt maar onder weinig cyberrisicoverzekeringen gedekt. Preventie is minstens zo belangrijk. Maak duidelijke afspraken met uw medewerkers over de procedure rondom facturen en leg uzelf ook op om daar altijd aan vast te houden. Ook wanneer u daadwerkelijk zelf degene bent die vraagt een factuur even snel tussendoor te behandelen.

Maak van digitale veiligheid een belangrijk thema binnen uw bedrijf!

Wees u bedacht op de vele mogelijkheden waardoor cybercriminelen bij u binnen kunnen dringen. Deze hackers worden steeds slimmer en verzinnen continu nieuwe manieren. Alleen een goede antivirussoftware is niet meer voldoende. Digitale veiligheid is in een snel veranderende wereld als deze écht een vak apart.

Het is aan te raden om regelmatig uw werkafspraken en beveiliging te inventariseren om pijn- en verbeterpunten bloot te leggen. Beveilig uw systeem en leid uzelf en uw personeel op waar dat kan, dek risico af met een verzekering waar dat niet kan. Cyberrisicoverzekeringen zijn een relatief nieuw product, die naast de financiële consequenties van een datalek of gijzeling, ook ondersteuning bieden bij het beperken van imagoschade en de juridische gevolgen daarvan. Uw zakelijke adviseur vertelt u graag meer over de mogelijkheden rondom dit product.

Snelle tips om uw cyberrisico te verlagen

Er zijn een paar eenvoudig in te voeren tips die direct uw cyberrisico verlagen.

  • Voer tweestapsverificatie in om toegang tot uw systemen te verlenen, zoals met een ‘authenticator’- app of een persoonlijke sleutel die uw medewerkers gebruiken om thuis te werken.
  • Doe de gratis phishingtest van de Rijksoverheid en check hoe weerbaar uw bedrijf is.
  • Laat uw medewerkers hun wachtwoorden regelmatig verversen en leg minimale wachtwoordlengte en –samenstelling met bijzondere tekens vast.
  • Laat altijd de (beveiligings-)updates van uw software en websites zo snel mogelijk uitvoeren!

Meer informatie?

Bij Veldhuis Advies hebben we specialistische kennis in huis om uw bedrijf zo goed mogelijk te verzekeren tegen de risico’s van cybercriminaliteit én cyberrisico’s door menselijk handelen. Neem gerust contact op met een van onze onafhankelijk adviseurs via [email protected] of bel 0578-699789 voor het maken van een (digitale) afspraak.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven