• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

De moderne Zilvervlootrekening: beleggen voor uw kinderen

Misschien kent u het nog van vroeger: de zilvervlootrekening. Dit was een spaarrekening die ouders en grootouders bij de plaatselijke bank konden afsluiten voor hun (klein)kinderen. Deze bijzondere rekening vloeide voort uit de Jeugdspaarwet uit 1958. Deze wet was bedoeld om het sparen onder de Nederlandse jeugd te stimuleren. Jaarlijks mocht een bepaald maximumbedrag gespaard worden. De overheid gaf over het gespaarde bedrag een bonuspremie van 10%. In 1992 werd de Jeugdspaarwet ingetrokken en raakte de zilvervlootrekening naar de achtergrond.

De moderne Zilvervlootrekening: beleggen voor uw kinderen

De moderne zilvervloot: beleggen voor uw (klein)kinderen

Op dit moment biedt nog een enkele bank een spaarrekening aan die specifiek gericht is op de jeugd, maar over het gespaarde bedrag geeft de overheid geen bonuspremie meer. De rente over spaarrekeningen is minimaal, waardoor deze vorm van sparen niet echt meer leidt tot een leuk rendement voor als het kind ouder is.

Een moderne variant is een rekening of verzekering waarop ouders jaarlijks een bedrag storten dat vervolgens door de verzekeringsmaatschappij of bank wordt belegd. Kijken wij naar de fiscale regels die vandaag de dag gelden, dan mogen ouders elk jaar per kind maximaal € 5.677,- schenken, zonder dat het kind hierover schenkbelasting hoeft te betalen. Voor grootouders is dit bedrag € 2.274,- per kleinkind per jaar. Dit maakt een mooie inleg voor de beleggingsverzekering of -rekening.

Beleggen levert wel rendement op

Bij een dergelijke beleggingsverzekering wordt het (klein-)kind verzekeringnemer. De ouder of grootouder treedt op als premiebetaler. Op het moment dat het kind 18 jaar is kan het kind (eventueel in overleg met de ouder/grootouder) bepalen wat hij/zij met het opgebouwde vermogen doet. 

Bij beleggen wordt historisch gezien, over een langere termijn, een hoger rendement behaald dan met sparen. Daarbij kunt u kiezen voor profielen met meer of minder risico.

Eindkapitaal voor woning of studie

Wanneer jaarlijks op deze wijze voor het (klein-)kind een bedrag van € 2.274,- wordt belegd, dan leidt dat bij een gemiddeld rendement van 4% na 18 jaar tot een kapitaal van € 65.257,-. Zo’n kapitaal kan voor het (klein-)kind een fantastische start zijn om zijn/haar studie te financieren of om te gebruiken als eerste financiering van een woning. 

Meer informatie

Zo zijn er verschillende manieren waarop u als (groot)ouder op fiscaal vriendelijke manier uw (klein)kinderen financieel kan helpen. Wilt u meer weten over sparen en/of beleggen voor uw (klein)kind, neem dan contact met ons op via tel. 0578-211000 of mail naar [email protected]. Wij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden en kunnen u helpen bij het maken van een keuze die goed past bij uw situatie.

 


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven