• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Dit verandert er voor ondernemers in 2022

Het is bijna 2022 maar voordat het nieuwe jaar aanbreekt willen we u graag wijzen op een aantal zaken die voor ondernemers gaan veranderen in het komende jaar.

Dit verandert er voor ondernemers in 2022

Duurzaamheid

Meer aftrek voor milieu-investeringen

Om het gebruik van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te stimuleren bestaat de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Bedrijven mogen een percentage van milieu-investeringen aftrekken van de winst waardoor minder belasting betaald hoeft te worden. In 2022 stijgen de percentages die afgetrokken mogen worden van uw fiscale winst naar 27%, 36% en 45%. Op de Milieulijst vindt u welk percentage geldt voor welk bedrijfsmiddel. De MIA geldt bovenop de standaard afschrijvingen.

Elektrische lease-auto’s worden duurder

Het bijtellingsvoordeel voor elektrische auto’s wordt vanaf 1 januari minder. Dit betekent concreet dat het bijtellingspercentage van 12% naar 16% gaat, wat het gebruik van een elektrische lease-auto weer iets duurder maakt. De grens waarvoor dit voordeel geldt gaat in 2022 ook naar beneden. Dit wordt namelijk € 35.000,-. Voor elke euro hierboven betaal je 22% bijtelling.

Personeel

Aftrek scholingsuitgaven wordt vervangen door STAP-budget

Vanaf 1 januari 2022 komt er een einde aan de fiscale aftrek van scholingsuitgaven. Deze regel wordt vervangen door het nieuwe STAP-budget. De overheid wil hiermee opleiding en ontwikkeling stimuleren en werknemers een betere positie op de arbeidsmarkt bieden. Er komt maximaal €1.000,- per persoon per jaar beschikbaar.

Thuiswerkkosten onbelast vergoeden

Heeft u werknemers die vanwege het thuiswerken kosten maken? Het kabinet komt met een gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten per 1 januari 2022. Hiermee kunt u thuiswerkkosten onbelast vergoeden aan uw werknemers. Dit betekent dat u geen loonheffingen over dit bedrag hoeft in te houden. De gerichte vrijstelling gaat gelden voor vergoedingen van maximaal € 2 per thuisgewerkte dag. De vrijstelling geldt ook wanneer uw werknemer een deel van de dag thuiswerkt. Maar kan niet op dezelfde dag als de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer gegeven worden.

Ook de kosten voor het inrichten van een goede thuiswerkplek zijn grotendeels onbelast via de werkkostenregeling (Wkr). Volgens de Arbowet moet een werkgever zorgen voor een ergonomisch ingerichte werkplek, en strekt die verantwoordelijkheid ook uit tot de thuiswerkplek. Dus vergeet deze plekken niet mee te nemen in uw RI&E.

Verhoogde vrije ruimte terug naar 1,7%

Vanwege de coronacrisis was de vrije ruimte over het fiscale loon tot € 400.000 in 2021 verhoogd tot 3%. Vanaf 2022 gaat dit weer terug naar de standaard regeling van 1,7%. Over het restant van de loonsom blijft het percentage van 1,18% gelden. Let wel op, want gaat u over de vrije ruimte heen, dan betaald u over het meerdere een eindheffing van 80%.

Verbod op rookruimtes binnen bedrijven

Heeft uw bedrijf een rookruimte? Dan zal u deze moeten sluiten. Vanaf 1 januari is het niet meer toegestaan om deze op een werkplek aan te bieden. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland een rookvrije werkplek heeft. Rookruimtes in openbare en publieke gebouwen werden al eerder gesloten.

Bedrijfsvoering

Regels webshops worden aangescherpt

Heeft u een webshop, runt u een online verkoopplatform of verkoopt u via social media? Vanaf 22 mei volgend jaar krijgt u te maken met een informatieplicht en nieuwe regels voor onder andere uw reviews, prijzen, aanbiedingen en ‘gratis’ digitale diensten.

Meer weten?

Heeft u vragen over de zaken die voor u als ondernemer veranderen in het nieuwe jaar en wat u kunt doen om te zorgen dat u en uw werknemers er goed voorstaan? Neem contact op met onze adviseurs. Mail [email protected] of bel 0578 - 699 789. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven