• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Een maximale hypotheek, past dat wel in uw huishoudboekje?

Veel mensen kijken bij het kopen van een huis naar wat ze maximaal kunnen lenen. Maar wist u dat die normen zijn gebaseerd op mensen zonder kinderen met een laag bestedingspatroon? De normen leveren dus niet voor iedereen een verstandig maximum op. Kiest u er toch voor, dan zal u misschien moeten besparen op andere uitgaven. Bent u daartoe bereid? Of gaat u dan liever een wat lagere hypotheek aan?

Een maximale hypotheek, past dat wel in uw huishoudboekje?

Bereken eenvoudig online wat u maximaal kunt lenen

Wat u kunt lenen om een huis te kopen hangt af van twee factoren: de waarde van het huis en het inkomen van u en uw eventuele partner. Online kunt u makkelijk uitrekenen wat u met uw inkomen ongeveer kunt lenen. En dat is makkelijk als u op zoek gaat naar een nieuw huis.

Maar wilt u uw inkomen ook maximaal aan uw woonlasten besteden?

Het is dan wel goed om te weten dat die rekenmodules er meestal van uitgaan dat u geen kinderen heeft, minder uitgeeft dan gemiddeld voor uw inkomensgroep en in een woning woont met minimaal energielabel C. Kortom: dat u de ruimte heeft om uw maandinkomen maximaal in de woonlasten te steken.

Hoge woonlasten betekent minder ruimte om te sparen

Voor mensen zonder kinderen met een energiezuinig huis en een spaarzaam bestedingspatroon is zo’n maximale lening prima. Maar wanneer u en uw partner kinderen hebben (of in de toekomst verwachten) en bijvoorbeeld graag luxe vakanties houden, dan is een maximale hypotheek voor jullie al minder verantwoord. Bij een maximale lening blijft bovendien weinig ruimte over om bijvoorbeeld te sparen of vermogen op te bouwen. Daarnaast is er weinig ruimte voor het opvangen van een lager inkomen, bijvoorbeeld wanneer u of uw partner minder gaat werken. Besef dat u afstand van deze bestedingsruimte doet door maximaal te lenen!

Advies van de minister: kijk naar het hele plaatje

In een recente brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp, raadt de minister van Financiën u aan om samen met uw hypotheekadviseur naar de betaalbaarheid van de hypotheek te kijken. Ga samen na of de maandlasten ook echt passen in uw huishoudboekje. Deze kosten komen namelijk elke maand terug, zo’n dertig jaar lang!

Hoe ziet uw huishoudboekje eruit?

Overweegt u een nieuwe woning te kopen en bent u benieuwd wat u maximaal kunt lenen en of dit aansluit bij uw bestedingspatroon? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-211000. Onze hypotheekadviseurs en financiële planners kijken graag met u mee en geven u een toekomstbestendig advies.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven