• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Een nieuwe baan een nieuw pensioen?

Uw nieuwe werkgever biedt u een pensioenregeling aan bij een ander pensioenfonds of pensioenverzekeraar dan waar u bij uw vorige baan hebt gespaard. Of misschien gaat u nu voor het eerst beginnen met pensioensparen. Een nieuwe baan is bij uitstek hét moment om over uw pensioen na te denken.

Een nieuwe baan een nieuw pensioen?

Beginnen met pensioen, overstappen van aanbieder of zo laten?

Over pensioen valt heel veel te weten en te kiezen. Bij een nieuwe baan heeft u grofweg 3 situaties. Wat is voor u van toepassing?

Uw eerste pensioenregeling

Een deel van uw pensioen bouwt u op via uw werkgever. Dit noemen we ook wel het werknemerspensioen. Het is voor de werkgever niet verplicht om dit aan te bieden, maar de meeste werkgevers doen dit wel. Het kan dus zijn dat u bij deze nieuwe baan voor de eerste keer een pensioen krijgt aangeboden. De constructie verschilt per organisatie. Meestal betaalt uw werkgever het grootste deel, soms betalen werknemer en werkgever allebei. De bijdrage die u zelf levert aan uw pensioen wordt van uw brutosalaris ingehouden, zodat u er nu geen belasting over hoeft te betalen. In ieder geval is uw werknemerspensioen een aanvulling op de AOW.

Let op: uw pensioenregeling houdt er rekening mee dat u later ook AOW krijgt. Daarom bouwt u geen pensioen op over uw hele salaris, maar wordt er van uw salaris een bedrag afgetrokken: de zogenaamde franchise. Hoe hoger dit bedrag, hoe lager uw pensioenopbouw. Informeer bij uw werkgever naar de regelingen.

Zelfde bedrijfstak, zelfde pensioenfonds?

Blijft u binnen dezelfde bedrijfstak werken als uw vorige baan en is deelname aan een pensioenregeling verplicht in deze bedrijfstak? Dan verandert er vaak niets voor u. Uw pensioenopbouw loopt gewoon door bij hetzelfde pensioenfonds. Alleen zal uw nieuwe werkgever er nu geld in gaan storten.

Let op: bij het veranderen van werkgever verandert vaak ook uw salaris en dus ook het bedrag dat u opbouwt voor uw oude dag. Bekijk deze wijzigingen goed, voor u te maken krijgt met een pensioengat.

Ander pensioenfonds of pensioenverzekeraar?

  • Waarde overdragen
    Bij een nieuwe werkgever met een ander pensioenfonds of pensioenverzekeraar dan waar u tot nu zat, zal u waarschijnlijk gevraagd worden of u uw pensioen uit uw vorige baan wilt meenemen. Dat betekent dat het geld dat u in uw vorige pensioenfonds of -verzekering hebt gespaard wordt overgeheveld naar het nieuwe fonds of verzekering. Dat noemen ze ook wel ‘waardeoverdracht pensioen’.Het is overigens niet altijd mogelijk om uw pensioen over te dragen. Dit kan alleen als de dekkingsgraad 100% of hoger is. De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds aan de verplichtingen die zij heeft kan voldoen in de toekomst. Het drukt kort gezegd de verhouding uit tussen het aanwezige vermogen van een pensioenfonds en de waarde van alle opgebouwde pensioenen.
  • Premievrij pensioen
    Als u niet kiest of niet kunt kiezen voor waardeoverdracht, dan blijft het geld in uw voormalige pensioenfonds of -verzekering staan. Er wordt geen nieuw geld meer in dit fonds gestort. Het wordt daardoor een premievrij pensioen, ofwel: een slapend pensioen. Als u met pensioen gaat, krijgt u uitgekeerd uit verschillende “spaar”potjes.

Wat in uw situatie het meest voordelig is, hangt af van de voorwaarden van beiden fondsen. Een adviseur kan u helpen bij uw besluit.

Wilt u meer weten over uw pensioenmogelijkheden?

Uw oudedagsvoorziening bestaat uit meer dan alleen de AOW en uw werknemerspensioen. Wilt u meer weten over de opbouw van uw eigen pensioen? Of heeft u andere vragen? Onze adviseurs helpen u graag om inzicht in uw persoonlijke situatie te krijgen. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of tel. 0578-211000.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven