• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Eigen caravan, camper of vouwwagen populair

Het totale aantal in Nederland geregistreerde kampeerauto’s is gestegen tot een recordhoogte van 170.624 exemplaren op 1 oktober 2022, zo blijkt uit cijfers van BOVAG, KCI en RDC. Dat zijn er ruim 10.000 meer dan begin dit jaar. En in vergelijking met 10 jaar geleden is het aantal zelfs verdubbeld. In totaal staan er nu bijna 600.000 caravans en campers in Nederland geregistreerd.

Eigen caravan, camper of vouwwagen populair
Leo Diepemaat van Kampeer en Caravan Industrie (KCI):
“Van tent tot luxe camper, met of zonder eigen sanitair: de kampeerproducten voorzien in een grote behoefte. Iedereen lijkt het kamperen te hebben (her)ontdekt en we zien ook weer steeds meer gezinnen met jonge kinderen die kiezen voor een eigen caravan, camper of vouwwagen.”

1.955 nieuwe kampeerauto's afgeleverd

Tot en met september werden dit jaar 1.955 nieuwe kampeerauto’s afgeleverd en dat was door leveringsproblemen 29,8% minder dan in de eerste drie kwartalen van recordjaar 2021. De vraag naar gebruikte campers ligt dit jaar tot 1 oktober op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar: de vakhandel leverde 13.359 tweedehands exemplaren af. In vergelijking met 5 jaar geleden is de verkoop van gebruikte kampeerauto’s bij de vakhandel verdubbeld en ten opzichte van 10 jaar geleden verdrievoudigd.

7.093 nieuwe caravans geregistreerd

In de eerste drie kwartalen van 2022 werden 7.093 nieuwe caravans geregistreerd. Dat is weliswaar 9,9% minder dan vorig jaar in dezelfde periode, maar tegelijkertijd is het ook het op een na hoogste aantal voor de eerste drie kwartalen van een kalenderjaar sinds 2011. De vakhandel verkocht daarnaast tot en met september 12.331 gebruikte caravans; ook dat is een daling ten opzichte van een jaar geleden (min 5,4%) én tegelijkertijd het op een na hoogste aantal sinds 2012. Het totale park van geregistreerde caravans in Nederland daalde jarenlang, maar sinds afgelopen jaar stijgt de caravanpopulatie weer, tot bijna 418.000 stuks op 1 oktober 2022. Binnen enkele maanden zal het totale aantal van 600.000 caravans en campers worden behaald, voorspelt BOVAG.

Nieuwe camper, caravan of vouwwagen op het oog?

De Nederlandse kampeerbranche presenteert zich momenteel op de jaarlijkse Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Tot en met zondag 9 oktober zijn de beurshallen gevuld met de nieuwste modellen caravans, campers, vouwwagens, tenten en accessoires. Heeft u al een nieuwe camper of caravan op het oog? Vraag een van onze adviseurs hoe u die het beste kunt verzekeren!

Is het nodig om mijn caravan of vouwwagen apart te verzekeren?

Een caravan die u achter uw auto trekt is automatisch meeverzekerd onder de wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA-dekking) van uw autoverzekering, maar dat is ook waar het eindigt. Het dekt namelijk alleen de schade die u mogelijk veroorzaakt bij anderen. Schade aan de caravan zelf wordt niet gedekt onder deze verzekering, denk bijvoorbeeld aan weerschade zoals hagel of diefstal. Daarom is het toch verstandig om ook een verzekeringsproduct voor een caravan af te sluiten.

Daarbij nemen de meeste mensen ook een fietsendrager, mover, luifel, schotelontvanger, of andere accessoires mee in of op de caravan. Dit soort accessoires vallen niet standaard onder de meeverzekerde zaken. Het is daarom verstandig om even na te gaan of u hiervoor een aanvullende dekking nodig heeft.

In sommige landen heeft de caravan overigens een eigen groene kaart nodig. Lees er hier meer over.

Campers hebben sowieso een eigen verzekering nodig, aangezien ze niet mee kunnen liften op de minimale WA-dekking van de auto. 

Meer info

Heeft u vragen over het verzekeren van uw camper, caravan of vouwwagen? Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-699799 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven