• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Elektrische auto’s vaak hogere schadelast dan traditionele auto

Uit onderzoek van verzekeraar Allianz blijkt dat de schadelast bij elektrische auto’s maar liefst 10% hoger is dan bij ‘traditionele’ auto’s. Niet per se omdat er meer schade wordt gereden door bestuurders van elektrische auto’s, maar omdat vervanging en reparatie van de techniek in deze voertuigen al snel in de papieren loopt.

Elektrische auto’s vaak hogere schadelast dan traditionele auto

Onderdelen veel duurder bij elektrische auto’s

Fabrikanten houden er strenge specificaties op na wat betreft elektrische auto’s. Als bijvoorbeeld de airbag is losgekomen, verplichten sommige fabrikanten dat de hele accu vervangen wordt om de betrouwbaarheid van de auto te blijven garanderen. Resultaat is dat een auto dan al snel ‘economisch total loss’ is. Dan zijn de reparatiekosten hoger dan twee-derde van de dagwaarde.

Hetzelfde geldt voor ogenschijnlijk kleine schades. Bijvoorbeeld als een kabel is doorgebeten door een marter. Dan moet de hele kabelset vervangen worden wat bij sommige modellen tot €7000 euro kan kosten.

Niet brandgevaarlijker dan andere voertuigen

De hogere schadelast is dus vooral te herleiden aan duurdere onderdelen en gespecialiseerde vaklui die deze kunnen repareren. Dit lijkt echter niet te komen door een verhoogd risico op brand.

Veel VVE’s weren laadpunten en elektrische auto’s uit hun garages, vanwege de verwachting dat deze oplaadpunten brandgevaarlijk zijn. Uit de cijfers uit hetzelfde onderzoek van Allianz blijkt dat echter niet het geval te zijn. Zo worden er in Duitsland ongeveer 15.000 autobranden per jaar gemeld, het aandeel elektrische auto’s hierin ligt nog zelfs onder de 1%. Daaruit lijken we te kunnen concluderen dat elektrische auto’s niet brandgevaarlijker zijn.

Een elektrische auto verzekeren

De kosten voor het repareren van een elektrische auto met schade kan voor u flink in de papieren lopen. Wanneer iemand anders deze schade bij u veroorzaakt krijgt u deze vergoed vanuit de WA-verzekering van de tegenpartij. Maar maakt u zelf schade, dan kunt u alleen bij een volledig casco (allrisk) verzekering rekenen op een tegemoetkoming van de verzekeraar. Zorg dus dat u uw voertuig goed verzekerd heeft. Om de juiste dekking bij uw auto te kiezen is het verstandig om eerst even met uw verzekeringsadviseur te bellen voordat u een verzekering afsluit.

Wist u dat moderne auto’s vatbaar zijn voor een nieuwe manier van autodiefstal? Lees het artikel dat we daarover schreven hier:
Bent u bedacht op deze manier van autodiefstal?

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de elektrische auto, schade en uw verzekering? Neem contact op met een van onze specialisten. Stuur een mail naar [email protected] of bel 0578-699 799. We helpen u graag!


Foto via Pexels


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven