• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Energielabel C verplicht voor kantoren vanaf 2023

De tijd gaat snel, voor we het weten is het alweer 2023. En dan staat er het een en ander te veranderen voor kantoorgebouwen! De overheid heeft namelijk bepaald dat een kantoorgebouw per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Heeft u het al goed geregeld?

Energielabel C verplicht voor kantoren vanaf 2023

Verduurzamen is de trend

Een nieuw idee van de overheid om meer ondernemers te laten verduurzamen? Nee, deze verplichting is al bekend sinds het Bouwbesluit van 2012. Desalniettemin kan het best wat problemen opleveren als u op dit moment de energiezuinigheid van uw kantoorgebouw nog niet op orde heeft. De tijd begint namelijk te dringen en de materialen en installateurs liggen niet voor het oprapen.

Wanneer moet mijn (kantoor)gebouw energielabel C of hoger hebben?

Wordt in uw gebouw 50% of meer van de totale oppervlakte gebruikt voor kantoorfuncties en is deze oppervlakte groter dan 100 m2? Dan moet u in 2023 minimaal energielabel C hebben. De overheid heeft een handige beslisboom gemaakt, om snel te weten te komen of dit ook voor uw gebouw geldt. De beslisboom vindt u hier.

Hoe kom ik erachter welk energielabel mijn gebouw nu heeft?

Het bepalen van een energielabel is geen nattevingerwerk. Hiervoor moet een gespecialiseerde EnergiePrestatie-adviseur (EP-adviseur) worden ingeschakeld, die het gebouw controleert op een aantal kenmerken. Hoe energiezuinig het gebouw is, berekend de EP-adviseur op basis van de prestaties van de bouwkundige eigenschappen van het gebouw en de gebouwgebonden installaties. De adviseur bepaalt vervolgens de energie-index (EI) van het gebouw, wat uiteindelijk in een letter wordt uitgedrukt. De letter op het energielabel geeft dus aan hoe energiezuinig het gebouw is.

Welke eigenschappen zijn van invloed op het energielabel?

Er zijn veel eigenschappen in een (kantoor)gebouw die van invloed zijn op het energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Isolatie van de vloer, (spouw)muur, dak en ramen (dubbel glas)
  • Verwarming (incl. warm tapwater) en koeling
  • Ventilatie en bevochtiging
  • Verlichting (TL-lampen of LED-verlichting)
  • Eigen opwek via bijvoorbeeld zonne-energie

Voordat u energiebesparende maatregelen uit gaat voeren…

Bent u van plan om energiebesparende maatregelen te gaan toepassen? Stel ons dan altijd van tevoren even op de hoogte. Zoals besproken in dit artikel over zonnepanelen voor bedrijfspanden, kan onder andere een verkeerde installatie namelijk grote consequenties hebben voor uw verzekeringen. Voorkom het maken van extra kosten door vooraf met uw adviseur in gesprek te gaan.

Let op de geldigheidsduur van uw energielabel!

Een energielabel dat wordt uitgegeven, is 10 jaar geldig. Heeft uw (kantoor)gebouw al een energielabel? Check dan wel even hoe lang deze nog geldig is en schakel op tijd een specialist in om de nieuwe op te stellen. Het is te verwachten dat de EP-adviseurs het de komende tijd behoorlijk druk hebben.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw gebouw en de effecten op uw risico’s en verzekeringen? Neem contact op met een van onze adviseurs via [email protected] of bel 0578 699 789. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven