• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Financieren van een tweede woning met verhuurhypotheek

Het kan u bijna niet ontgaan zijn: de spaarrente staat al enige tijd historisch laag. Op de gemiddelde spaarrekening ontvangt u momenteel het ‘riante’ rentepercentage van 0,22%. Dit is veel lager dan de inflatie, die in juni 2018 op 1,7% bleef staan. Veel spaarders zijn dan ook op zoek naar alternatieve manieren om hun spaargeld rendabel te maken.

Financieren van een tweede woning met verhuurhypotheek

Investeren in vastgoed

Een van deze manieren is het investeren in vastgoed. Specifieker: een tweede woning voor de verhuur. Maar het financieren hiervan kan lastig zijn. Lees in deze blog meer over de mogelijkheden van een speciale verhuurhypotheek.

Huizenprijzen blijven stijgen

Ook particuliere spaarders weten de weg naar de vastgoedmarkt te vinden. Een huis kopen om dit vervolgens te verhuren is een interessante en lonende investering: de vraag naar huurwoningen is groot en de huizenprijzen stijgen snel. Sommige huizen zijn in het tijdsbestek van een jaar (bijna) in waarde verdubbeld en het einde lijkt nog niet in zicht. De economen van bijvoorbeeld Rabobank en ABN Amro voorspellen dat de huizenprijzen in 2019 met 7% stijgen. Ook de hypotheekrente zal naar verwachting licht omhoog gaan, maar van een explosieve rentestijging lijkt vooralsnog geen sprake. Kortom, als het gaat om de juiste tijd voor de aankoop van een (tweede) woning staan alle seinen op groen!

Een huis kopen om te verhuren

De kans is groot dat u al een eigen woonhuis heeft. Wilt u een tweede woning aankopen om deze te gaan verhuren, dan wijkt de financiering op een aantal punten af van die van uw eigen huis. Om te beginnen heeft u bij de aankoop van een te verhuren woning een behoorlijk bedrag aan eigen geld nodig. Banken vragen u om minimaal 30% van de getaxeerde marktwaarde in te brengen.

Taxatiewaarde in verhuurde staat

Bij het taxeren van de marktwaarde van de woning gaat het om de waarde in verhuurde staat. Deze waarde ligt altijd lager dan de vrije marktwaarde van een huis dat niet verhuurd is. Dit komt doordat koop geen huur breekt: als u (of in geval van executieverkoop: de bank) besluit om het verhuurde huis weer te verkopen is dat geen legitieme grond om de huurovereenkomst op te zeggen. De nieuwe eigenaar koopt het huis dus inclusief lopende huurcontracten.

Een rekenvoorbeeld: u heeft een woning op het oog met een waarde van € 250.000,=. De taxateur stelt de waarde van de woning in verhuurde staat vast op € 200.000,=. U kunt een hypotheek krijgen van maximaal 70% van de waarde in verhuurde staat, oftewel € 140.000,=. Om dit huis te kunnen kopen moet u dus zelf € 110.000,= inbrengen plus de kosten koper.

Renteopslag bij een verhuurhypotheek

Daarnaast is het gedeelte waarvoor u een zogeheten investeringshypotheek of verhuurhypotheek afsluit duurder dan een reguliere hypotheek voor een eigen huis. De bank rekent namelijk een renteopslag bij vastgoedinvesteringen. De hoogte van de renteopslag verschilt per hypotheekverstrekker, maar ligt gemiddeld op 1,5%.

De fiscale aspecten van een verhuurhypotheek

Het recht op hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor woningen die bedoeld zijn voor eigen gebruik. Bij het kopen van een huis dat bedoeld is voor de verhuur zijn de bruto en netto maandlasten dus gelijk aan elkaar. Ook wordt de tweede woning niet belast in box 1, maar in box 3. U moet daarover vermogensrendementsheffing betalen. Voor de heffing in box 3 mag echter wel rekening worden gehouden met de verhuurhypotheek.

Een rekenvoorbeeld: Stel dat de waarde van de verhuurde woning € 200.000 is en er is een verhuurhypotheek van € 140.000, dan moet voor de belastingheffing in box 3 rekening gehouden worden met een belast deel van per saldo € 60.000.

Voordeel in de huurinkomsten

De fiscale voordelen van een dergelijke constructie zitten ‘m in de huurinkomsten. Die zijn onbelast, dus u hoeft van de ontvangen huur niets af te dragen. De huurinkomsten worden deels meegenomen in de berekening van uw leencapaciteit. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is dit gemaximeerd tot 70%. Er is onlangs een nieuwe speler op de markt gekomen die het mogelijk maakt om zelfs tot 80% van de huurinkomsten mee te nemen in de financiering, wanneer er reeds een huurovereenkomst van meer dan een jaar loopt. Daarnaast kunt u bij deze aanbieder tot maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij financieren. Dit kan voor veel particuliere investeerders net het verschil maken.

Wilt u een woning voor de verhuur kopen?

Overweegt u de aanschaf van een huis om te verhuren? Dan kunt u bij ons terecht voor een deskundig advies. Als advieskantoor zijn wij onafhankelijk, zodat wij meerdere aanbieders met elkaar kunnen vergelijken en op zoek gaan naar de financiering die het beste bij u, uw financiële situatie en uw (woon)wensen past. Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-211000 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven