• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Gaat de NHG-grens fors omhoog volgend jaar?

De kostengrens voor een hypotheek met NHG moet volgend jaar eenmalig omhoog naar 440.000 euro. Die oproep doet Vereniging Eigen Huis aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De belangenorganisatie vindt de verhoging noodzakelijk, zodat vooral starters, toegang houden tot een hypotheek met NHG. Als argument voert de belangenorganisatie aan dat de kostengrens voor NHG te laag ligt. “De grens ligt nu nog op 355.00 euro, terwijl de gemiddelde woningprijs in het tweede kwartaal is gestegen naar 448.000 euro.”

Gaat de NHG-grens fors omhoog volgend jaar?

‘Nauwelijks huizen te koop’

Er zijn volgens VEH tot de huidige grens nauwelijks woningen te koop. Overigens is onduidelijk waar de vereniging dit exact op baseert. Wanneer op de grootste huizensite van Nederland, Funda, wordt gezocht naar koopwoningen tot 350.000 euro blijkt van de 13.125 huizen die worden aangeboden een krappe helft nog beschikbaar te zijn. Voor de andere huizen geldt dat ze onder bod zijn of onder voorbehoud van financiering zijn verkocht.

NHG-kostengrens stijgt jaarlijks

De NHG-kostengrens wordt jaarlijks aangepast op basis van de verkoopcijfers van de afgelopen jaren. Door de forse prijsstijgingen van de huizenprijzen loopt deze steeds verder achter op de huidige gemiddelde koopsom, meent VEH. “Als de vaste systematiek wordt toegepast, zal de NHG-grens per 1 januari 2023 naar schatting worden bijgesteld naar 390.000 euro.”

‘Eenmalige ophoging nodig’

Dit bedrag is volgens VEH ontoereikend. Een eenmalige ophoging biedt in de optiek van de belangenorganisatie soelaas. Graag ziet ze dat de NHG-grens gelijkgetrokken wordt met de vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Op dit moment geldt voor huizenkopers tot 35 jaar dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij de aankoop van een huis tot 400.000 euro. Volgend jaar gaat dit bedrag omhoog naar 440.000 euro. “Het weerstandsvermogen van NHG is ruim voldoende om eventuele extra risico’s op te vangen: dit vermogen nam in 2021 toe van 1,5 naar 1,6 miljard euro.”


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven