• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Goed verzekerd en veilig op reis met uw caravan

De vakantieperiode staat weer voor de deur! Voor veel mensen betekent dit lekker op pad met de caravan. Maar hoe zorgt u ervoor dat u tijdens uw vakantie niet voor onaangename verrassingen komt te staan? In deze blog geef ik u graag enkele tips.

Goed verzekerd en veilig op reis met uw caravan

1. Groene kaart voor uw caravan

In sommige landen, zoals Duitsland, Polen, Kroätie, Portugal of Spanje, bent u verplicht een tweede groene kaart voor uw caravan bij u te hebben. De groene kaart voor uw caravan kunt u aanvragen bij de verzekeraar van het trekkende voertuig.

Heeft u een ‘auto van de zaak’ of leaseauto? Dan moet de groene kaart van de caravan afgegeven zijn door de verzekeringsmaatschappij van werkgever of leaseauto. Zelfs als u elders een caravanverzekering heeft afgesloten.

2. Goed onderhoud voorkomt pech onderweg

Doordat de caravan buiten de vakantieperiode weinig gebruikt wordt, gaan vitale onderdelen ongemerkt achteruit. Door uw caravan goed te onderhouden kunt u de kans op pech of een ongeval onderweg aanzienlijk verkleinen. Voordat u op reis gaat, doet u er dan ook goed aan de volgende zaken te (laten) controleren: de koppeling, de veiligheidskabel, de banden, de remmen, de assen, de wiellagers en de verlichting. En denkt u ook aan de bandenspanning?

3. Beveiliging van de caravan

Slachtoffer worden van diefstal is nooit leuk. Maar als vlak voor of tijdens uw vakantie uw caravan gestolen wordt is dat wel héél zuur. Mocht uw caravan gestolen worden, dan bent u met een caravanverzekering beschermd tegen onverwachte kosten. Houd er rekening mee dat veel verzekeringsmaatschappijen het gebruik van een VbV/SCM goedgekeurd disselslot of wielklem verplicht stellen.

4. Verzeker uw caravan tegen hagelschade

Uiteraard probeert u op vakantie de zon op te zoeken, maar helaas zijn de weergoden u niet altijd gunstig gezind. Vorig jaar haalden de weersomstandigheden aan het Italiaanse Gardameer de Nederlandse kranten: hagelstenen zo groot als golfballen zorgden voor enorme hagelschade aan tenten, auto’s en caravans.

Naar verwachting zal het veranderende klimaat in de toekomst vaker leiden tot extremere weersomstandigheden en daardoor vaker tot hagel- en stormschade aan de caravan. Een (aanvullende) verzekering die deze schade dekt is dan ook de moeite van het overwegen waard. Is uw caravan voorzien van een hagelbestendig dak? Dan kunt u in veel gevallen korting op de premie krijgen.

5. Controleer de combinatie van uw verzekeringen

Natuurlijk hoopt u op een schitterende vakantie zonder kleerscheuren. Maar áls er iets gebeurt, wilt u goed verzekerd zijn. Een goede autoverzekering, caravanverzekering en reisverzekering zijn in dat geval essentieel. Mijn tip is om deze verzekeringen eens naast elkaar te leggen om te kijken of er eventuele hiaten of overlappingen zijn. Uiteraard kan onze verzekeringsadviseur dit ook voor u doen. Zo weet u zeker dat eventuele schades gedekt zijn en u niet teveel betaalt.

6. Bent u ook voor uw caravan verzekerd voor pechhulp?

In de brandende zon langs de ‘Route du Soleil’ staan met een auto die iedere dienst weigert, u moet er toch niet aan denken! Ter plekke repareren, wegslepen naar een lokale garage of repatriëring van uw auto, met een pechhulpdekking heeft u de garantie dat u zo snel mogelijk professionele pechhulp krijgt. Bel bij pech het alarmnummer van uw verzekeraar en u wordt in het Nederlands geholpen.

Houd er echter wel rekening mee dat panne aan uw caravan of aanhanger niet automatisch onder de dekking valt. Controleer dus vóór vertrek of uw caravan meeverzekerd is en of uw pechhulpverzekering ook geldig is in het buitenland.

7. Meeverzekeren van accessoires

Weinig mensen gaan met een ‘kale’ caravan op reis. Een mover, een fietsendrager, een schotelontvanger, een luifel… ongemerkt loopt de waarde van uw accessoires al snel op tot wel 25% van de waarde van uw caravan. Deze extra’s vallen niet altijd onder uw standaard caravanverzekering: bij sommige verzekeringsmaatschappijen zult u hiervoor een aanvullende dekking moeten afsluiten.

Heeft u vakantieplannen met een caravan of aanhangwagen en wilt u weten hoe u goed verzekerd op reis gaat? Neem contact op met een van onze adviseurs via tel. 0578-699799 of [email protected]. Ik wens u een fijne vakantie!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven