• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Gouden kansen voor starters en jonge doorstromers op de huizenmarkt?

Met de komst van de coronacrisis is ons leven sinds het voorjaar van 2020 behoorlijk veranderd. Het lijkt echter weinig effect te hebben op de woningmarkt. De hypotheekrente blijft historisch laag en de huizenprijzen zijn historisch hoog! Huurprijzen zijn hoog en huurhuizen schaars. De woningmarkt zit op slot. Om de doorstroom te stimuleren en starters meer kansen te geven, presenteerde het kabinet op Prinsjesdag daarom het plan om de overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers te schrappen. Daarnaast zijn er ook andere ontwikkelingen in de markt die gunstig zijn voor starters. Ik vertel u graag meer in dit blog.

Gouden kansen voor starters en jonge doorstromers op de huizenmarkt?

Kosten voor aankoop woning omlaag voor starters

Een starter op de woningmarkt krijgt komend jaar een extra steuntje in de rug. Het kabinet hoopt hiermee de positie van starters te versterken, zodat zij betere kansen krijgen op de oververhitte woningmarkt. Koopstarters van 18 t/m 34 jaar krijgen namelijk een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Hiermee gaan de kosten van het kopen van een woning aanzienlijk omlaag.

Ook doorstromers die nog niet eerder van deze vrijstelling geprofiteerd hebben komen hier waarschijnlijk voor in aanmerking, mits zij de leeftijd van 35 jaar nog niet hebben bereikt. Wie pas ná zijn 35e de woningmarkt betreedt of wie als 35-plusser doorstroomt naar zijn volgende koophuis betaalt gewoon 2% overdrachtsbelasting.

Beleggers gaan juist meer betalen voor aankoop tweede huis of recreatiewoning

Sinds de spaarrente naar bijna nul procent is gezakt, zijn steeds meer Nederlanders op zoek gegaan naar alternatieve manieren om hun spaargeld te laten renderen. Een recreatiewoning of een tweede huis aankopen en deze vervolgens verhuren kan in veel gevallen lucratief uitpakken. Voor starters op de woningmarkt is het daarentegen lastig dat vastgoedbeleggers vaak in dezelfde vijver met huizen vissen.

Het kabinet wil de positie van starters (en doorstromers) op de huizenmarkt daarom ook versterken door vastgoedbeleggers in het vervolg maar liefst 8% overdrachtsbelasting te laten betalen. De lagere overdrachtsbelasting van 0% of 2% geldt dus alleen wanneer het aangekochte huis gaat dienen als hoofdverblijf van de koper(s).

Gouden kansen voor starters dus?

Een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers maakt het minder aantrekkelijk om te investeren in een pand voor de verhuur. De kans is dan ook reëel dat starters in de toekomst minder risico lopen dat vastgoedbeleggers die woningen vlak voor hun neus wegkapen. Een gouden greep dus? Ja en nee. Experts zijn bang dat beide maatregelen uiteindelijk zijn weerslag hebben op de huizenprijzen: een starter die minder overdrachtsbelasting hoeft te betalen, kan namelijk een hoger bod doen op een huis. Dit zal de huizenprijzen wellicht alleen maar meer opdrijven.

Nadeel voor terugkoop huurwoningen

De verwachting is dat de maatregel ook een negatief effect heeft op terugkoopregelingen zoals Koopgarant en Koopstart. Voor woningcorporaties wordt het terugkopen van woningen immers zeer onaantrekkelijk wanneer zij geconfronteerd worden met een overdrachtsbelasting van 8%. Met zo’n 2.500 teruggekochte woningen per jaar bedraagt het prijskaartje maar liefst 40 miljoen euro extra. Stichting Opmaat, dat woningcorporaties ondersteunt bij de terugkoopregelingen, heeft daarom minister Vijlbrief van Financiën en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken verzocht om de verhoogde overdrachtsbelasting niet in rekening te brengen bij zogenaamde “verkoop onder voorwaarden”. Anders kan de doorstroom in huurhuizen juist geremd worden.

Ook NHG-grens stijgt met de huizenprijzen mee

Tot op heden heeft de coronacrisis geen effect op de huizenmarkt: afgelopen augustus lagen de huizenprijzen maar liefst 8,2% hoger dan in dezelfde maand in het voorafgaande jaar. De prijzen voor koopwoningen zitten al sinds juni 2013 in de lift, maar in augustus 2020 bereikte de index een recordhoogte. Dat de huizenprijzen steeds verder stijgen wordt deels veroorzaakt door de extreem lage hypotheekrente. De verwachting is dat deze hypotheekrente de komende tijd stabiel blijft.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt in lijn met de huizenprijzen en kent volgend jaar een maximum van € 325.000. Door energiebesparende maatregelen mee te financieren kunt u deze grens nog eens 6% oprekken, tot maximaal € 344.500. Met een hypotheek inclusief NHG heeft uw hypotheekverstrekker de zekerheid dat uw hypotheek ook betaald wordt wanneer u te maken krijgt met tegenslag, zoals bijvoorbeeld een echtscheiding of het verlies van uw baan. Hierdoor kunt u een korting van 0,5% tot 0,75% krijgen op uw hypotheekrente.

Lees meer: Wat levert de Nationale Hypotheek Garantie mij op?

Verkoopplannen? Vraag dit jaar nog uw verplichte energielabel aan!

Wanneer u van plan bent uw woning te verkopen, bent u verplicht om deze van een energielabel te (laten) voorzien. Een dergelijk label regelt u momenteel grotendeels online, voor het luttele bedrag van een paar tientjes. Binnenkort wordt het energielabel zo’n 25 keer duurder: gemiddeld € 190 !! Goud geld dus, want ten opzichte van het huidige label biedt de duurdere variant niets extra’s. De belangenafdeling van Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft dan ook geen goed woord over voor de maatregel die minister Ollongren volgend jaar invoert: “Het is onbegrijpelijk. Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis.”

Waarom wordt het energielabel zo duur?

Minister Ollongren wil dat in de toekomst alleen professionals de energieprestaties van een woning mogen bepalen. Waar huiseigenaren nu alles online kunnen afhandelen, moeten deze professionals straks langskomen om het vloer- en geveloppervlak in te meten en bijvoorbeeld het type cv vast te leggen. Een goudmijn voor de energieadviseur, maar een hoge rekening en veel rompslomp voor de huiseigenaar. Vereniging Eigen Huis vreest voor opeenstapeling van kosten en vermindering van het draagvlak voor de energietransitie. Ondanks kritiek uit de Kamer houdt minister Ollongren vast aan haar plannen om het nieuwe label in te voeren.

Lees meer: Nog geen verkoopplannen? Regel toch alvast het energielabel, deze is 10 jaar geldig!

Heeft u vragen?

Staat u op het punt een eerste of tweede huis te kopen en vraagt u zich af wat de kabinetsplannen en andere ontwikkelingen betekenen voor uw situatie? Of heeft u andere vragen? U kunt ons bereiken op [email protected] of bel 0578-211000. Onze hypotheekadviseurs helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven