• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Help, ik ga met pensioen!

Wanneer u met pensioen gaat, moet u ervoor zorgen dat u weet waar u recht op heeft. Daarnaast is het ook handig om te weten hoeveel geld u nodig heeft om van te kunnen leven. En zo zijn er meer zaken waar u rekening mee moet houden op het moment dat u afscheid neemt van uw arbeidzame bestaan.

Help, ik ga met pensioen!

Wat komt er allemaal bij kijken als u met pensioen gaat?

AOW

De AOW-leeftijd schuift telkens op. Dit jaar ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar. De komende jaren stijgt de AOW-leeftijd verder naar minimaal 67 jaar en drie maanden. De AOW-leeftijd valt niet automatisch samen met de pensioenleeftijd.

Wanneer krijgt u AOW?

Pas 5 jaar van tevoren weten we precies wanneer we recht hebben op AOW. Voor de volgende jaren is dat moment bekend:

AOW en leeftijd

Bent u na 30 september 1956 geboren? Dan kunt u met de tool op www.svb.nl een schatting maken van uw AOW-leeftijd op basis van de toekomstige levensverwachting.

Pensioen

Met ingang van 2018 wordt er voor de opbouw van pensioen vanuit gegaan dat het pensioen pas op 68-jarige leeftijd ingaat. Door deze leeftijd met een jaar op te schuiven, wordt het bedrag dat vanaf 2018 jaarlijks maximaal aan pensioen opgebouwd mag worden lager.

Voor reeds opgebouwd pensioen heeft deze wijziging geen gevolgen. Maar wist u dat de AOW-leeftijd niet automatisch samenvalt met de pensioenleeftijd? De meeste pensioenuitvoerders hebben de officiële pensioenleeftijd de afgelopen jaren verhoogd van 65 naar 67 jaar. En als u wilt, kunt u nog steeds op uw 65ste met pensioen. Houd er echter wel rekening mee dat als u de pensioendatum naar voren haalt, de uitkering op jaarbasis lager zal zijn. Hoeveel lager, dat hangt af van uw specifieke pensioenregeling. Vraag dat dus na bij uw pensioenuitvoerder.

Zorg er in ieder geval voor dat u geen pensioen misloopt. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl staat bij welke pensioenuitvoerders u pensioen heeft opgebouwd. Check de bedragen bij uw pensioenuitvoerder. Pensioen moet u zelf aanvragen. Meestal krijgt u daarvoor enkele maanden voor de pensioeningangsdatum automatisch een aanvraagformulier. Heeft u niets ontvangen? Neem dan contact op met de pensioenuitvoerder!

TIP: Het is de moeite waard om u in uw pensioen te verdiepen en er het maximale uit te halen. Kent u de mogelijkheden al van schuiven met de pensioendatum, hoog/laag-pensioen, deeltijdpensioen en uitruil van pensioen? We helpen u graag bij het in kaart brengen van de mogelijkheden!

Lijfrente

Wellicht heeft u voor de aanvulling van uw pensioen (bancaire) lijfrentes afgesloten. Plan de uitkeringen op basis van uw inkomensplaatje. De insteek is daarbij in principe: betaal over de uitkeringen zo min mogelijk belasting. Kijk echter niet alleen naar de fiscale aspecten. Als het inkomen niet hoog is, moet er voldoende vrij beschikbaar vermogen zijn om het inkomen aan te vullen tot het moment dat het lijfrentekapitaal gaat uitkeren. Een goede planning begint met het maken van een overzicht van al uw (bancaire) lijfrentes en uw overige inkomen.

Meer dan 80 procent van de verzekeraars is bezig met de aansluiting op www.stichtingdepoliskluis.nl, een initiatief van het Verbond van Verzekeraars. U kunt hier dus veel lijfrenteverzekeringen terugvinden. Bankspaarproducten zijn echter geen verzekeringen. Check dus ook goed uw eigen administratie. Vergeet niet dat informatie soms alleen digitaal beschikbaar is en/of per mail aan u verzonden wordt.

Voor het afsluiten van een lijfrenteverzekering of het openen van een bankspaarrekening moet u tegenwoordig betalen. Als onafhankelijk adviseur spreken we vooraf duidelijk af wat de kosten zijn en of u behoefte heeft aan advies of alleen maar het afsluiten van een product ('Execution only').

TIP: Veel mensen met een lijfrentepolis die vóór de AOW-leeftijd vrijvalt, kiezen er uiteindelijk voor om de uitkeringsfase pas na de AOW-leeftijd te laten ingaan. In de tussentijd vullen ze hun inkomen aan met box 3-vermogen. Dat is slim: door eerst het eigen box 3-vermogen op te eten, betalen ze minder vermogensrendementsheffing.

Belastingvoordelen

 • Speciaal Belastingtarief
 • Fiscaal partners
 • Inhouding loonheffing
 • Heffingskortingen
 • Aftrekken bancaire lijfrente
 • Ziektekosten
 • Wisselend inkomen
 • Toeslagen

Plan uw uitgaven

Zeker in de eerste jaren van uw pensionering is het van belang uw inkomsten en uitgaven goed te monitoren. Sommige uitgaven zullen wegvallen, denk bijvoorbeeld aan de reiskosten naar uw werk. Andere komen erbij, bijvoorbeeld als u meer gaat uitgeven aan hobby’s of vakantie of de energierekening omdat u vaker thuis bent. Kunt u leven van uw inkomen of moet u daarnaast uw vermogen aanspreken? Moet u ook leven van uw vermogen, dan is het goed om dat zorgvuldig te plannen zodat u niet te snel op uw vermogen inteert.

Meer inzicht

Om meer inzicht te krijgen in uw benodigde leefruimte en uw werkelijke pensioenuitkering kunt u een financiële planning laten maken. Naast bovenstaande aandachtsgebieden kijkt onze adviseur samen met u ook naar andere inkomensbronnen, zoals uw eigen vermogen en het verlagen van uw vaste lasten (zoals uw hypotheek). Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via tel. 0578-211000 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven