• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Is een fietser op een fatbike goed verzekerd?

U wordt er vast regelmatig door ingehaald: razendsnelle fietsers op fatbikes. Vooral onder jongeren is de stoere e-bike met de brede banden enorm populair. Ook omdat het dragen van een helm niet verplicht is, anders dan op een scooter. Er wordt echter steeds meer gewaarschuwd voor te snelle fatbikes: zijn dat nog fietsen te noemen en is de eigenaar wel verzekerd?

Is een fietser op een fatbike goed verzekerd?

Fatbike is een elektrische fiets

In principe is een fatbike gewoon een elektrische fiets. En wanneer de fiets niet harder gaat dan 25 kilometer per uur en het vermogen onder de 250 Watt blijft, kunt u hem ook op dezelfde manier verzekeren.

Diefstal

Het is alleen wel wat lastiger geworden om een aanbieder te vinden: steeds meer verzekeraars zijn gestopt met het verzekeren van fatbikes tegen diefstal en schade. Dat komt vooral doordat fatbikes heel vaak gestolen worden door de enorme populariteit en gunstige (door)verkoopwaarde. 

Aansprakelijkheid

Iets anders is de situatie waarbij u schade toebrengt aan een ander. Zolang de fatbike niet te hard gaat, kunt u in zo'n geval de gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren aanspreken. Wordt de fatbike echter opgevoerd, dan is het geen fiets meer, maar een brommer. Op dat moment zijn een kentekenplaat, een WA-verzekering, een rijbewijs en ook een helm verplicht!

Pas op met opgevoerde fatbikes

De Inspectie voor de Leefomgeving waarschuwt voor internetaanbieders die fatbikes aanbieden die harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen dan 250 Watt hebben. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de gebruiker zelf. Omdat deze fatbikes verboden zijn op de openbare weg, is de gebruiker in overtreding en dus niet verzekerd!

Let op: Dat u iets in een (web)winkel kan kopen, wil dus niet zeggen dat het ook is toegestaan op de openbare weg. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. 

Raakt u betrokken bij een ongeval, dan kan de schade enorm zijn. Stel u eens voor wat de kosten kunnen zijn als de fatbiker een voetganger aanrijdt die hierdoor invalide wordt! Niet iedereen realiseert zich dat de gewone aansprakelijkheidsverzekering op dat moment niet uitkeert. Ook riskeert u een forse boete.

Gashendel toegevoegd? Dan is het geen fiets meer!

Veel jongeren voeren hun fatbike zelf op met een gashendel. Die worden overal aangeboden en er circuleren veel filmpjes met instructies. Hoeft u dankzij de gashendel niet zelf te trappen, dan is het geen fiets meer. Lees hier meer.

Wilt u uw fatbike of elektrische fiets verzekeren?

Laat u altijd goed informeren! Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-699799 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven