• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hoe kan ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Niet verwonderlijk, want het zonnepaneel is een schone, duurzame energiebron die gemakkelijk te installeren is, geen herrie maakt en maar weinig onderhoud nodig heeft. De aanschafprijs is relatief hoog, maar doordat u (deels) uw eigen energie opwekt, bespaart u jaarlijks flink op uw energierekening. Zo heeft u uw zonnepanelen vaak al binnen tien jaar terugverdiend, of soms zelfs nog sneller. Maar een dergelijke investering wilt u natuurlijk graag verzekeren tegen o.a. brand en diefstal. Hoe kunt u dit eigenlijk het beste doen?

Hoe kan ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Aandachtspunten bij het verzekeren van uw zonnepanelen

Uw huis wordt meer waard dankzij zonnepanelen

Heeft u onlangs zonnepanelen op uw dak laten plaatsen? Grote kans dat de waarde van uw woning hierdoor gestegen is. Op zich een fijne zaak uiteraard, maar wel belangrijk om even uw verzekeringen te controleren: als uw huis meer waard wordt, stijgt de herbouwwaarde mee. Vul daarom de herbouwwaardemeter voor uw opstalverzekering opnieuw in en laat indien nodig het bedrag waarvoor u verzekerd bent aanpassen. Verder vereisen sommige verzekeraars dat de aanwezigheid van zonnepanelen apart gemeld wordt.

Zonnepanelen en uw opstalverzekering

Zaken die onlosmakelijk bij het onroerend goed horen, vallen onder de opstalverzekering. Ook zonnepanelen zitten in principe ‘aard- en nagelvast’ aan uw woning. Maar wat als uw zonnepanelen niet aan uw schuine dak geschroefd zijn, maar bijvoorbeeld met een kliksysteem of een stellage bevestigd zijn op uw platte dak? Dan verschilt het per verzekeraar of deze zonnepanelen onder uw opstalverzekering vallen. En schade aan zonnepanelen door natuurrampen, storm, of diefstal zonder braakschade wordt ook niet door iedere opstalverzekering vergoed.

Zonnepanelen op een huurwoning

Heeft u een huurwoning? Dan heeft u zelf geen opstalverzekering afgesloten, want de verhuurder neemt dit voor zijn of haar rekening. Verbeteringen of uitbreidingen die u aanbrengt aan de huurwoning (zoals een parketvloer, een nieuwe keuken of zonnepanelen) kunt u dan het beste meeverzekeren op uw inboedelverzekering. Deze aanvullende dekking wordt huurdersbelang genoemd. Maar laat u ook hierover goed informeren: huurdersbelang biedt niet bij iedere inboedelverzekering dezelfde dekking voor schade aan zonnepanelen door natuurrampen, storm, of diefstal zonder braakschade.

Een zonnepanelenverzekering: noodzakelijk of geldklopperij?

U heeft ook de mogelijkheid om een speciale verzekering voor uw zonnepanelen af te sluiten. Met deze zonnepanelenverzekering bent u verzekerd tegen vrijwel elke narigheid die uw zonnepanelen kan overkomen: diefstal, vandalisme, brand, storm, hagel, blikseminslag, overspanning… Dat is natuurlijk een veilige keuze, maar de keerzijde van de medaille is de relatief hoge premie die u betaalt. Controleer dus eerst of u deze dekking niet al op uw eigen, of evt. een andere, opstal- of inboedelverzekering heeft, zodat u niet dubbel verzekerd bent.

Zakelijke zonnepanelen verzekeren

Uiteraard zijn zonnepanelen niet alleen aantrekkelijk voor particulieren: juist bedrijven gebruiken op jaarbasis vaak veel energie. De aanschaf van zakelijke zonnepanelen kan dan een verantwoorde en milieuvriendelijke keuze zijn. In veel gevallen kunt u deze zonnepanelen (mee)verzekeren op een speciale bedrijfsschadeverzekering, maar ook hier geldt dat er sprake kan zijn van een hoge premie en/of beperkende voorwaarden.

Vraag het uw verzekeringsadviseur

Heeft u onlangs zonnepanelen laten plaatsen en vraagt u zich af of uw verzekering nog wel toereikend is? Bent u op zoek naar een nieuwe verzekering met een goede en voordelige dekking voor uw zonnepanelen? Onze adviseurs kijken en denken graag met u mee. Maak een afspraak via [email protected] of tel. 0578-699799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven