• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hoe sluit ik als ondernemer een hypotheek af?

Als ondernemer wordt de hoogte van je hypotheek mede bepaald op basis van je inkomen. Ben je zelfstandig ondernemer, dan heeft een hypotheekverstrekker minder zekerheid over je inkomen. Je inkomen is namelijk aan wisselingen onderhevig. Daarom beoordeelt een hypotheekverstrekker de mogelijkheden voor een hypotheek voor ondernemers door te kijken naar je inkomen over de laatste drie kalenderjaren, maar ook naar de verwachtingen voor de komende jaren. Is je onderneming bijvoorbeeld stevig genoeg?

Hoe sluit ik als ondernemer een hypotheek af?

Een hypotheek afsluiten met minder dan drie kalenderjaren aan jaarcijfers

Het kan zijn dat je over minder dan drie kalenderjaren je jaarcijfers kunt tonen. Bijvoorbeeld omdat je pas twee jaar als zelfstandig ondernemer werkzaam bent. In dat geval maakt de hypotheekverstrekker een schatting van je inkomen. Daarnaast adviseert een hypotheekadviseur richting de bank om ook te kijken naar wat het inkomen in het verleden was, wat er wordt verwacht voor de toekomst en hoe de keuze tot het zelfstandige bestaan is genomen. Er wordt dan een maatwerkberekening gemaakt die op jouw situatie van toepassing is.

Een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie

Wil je als zelfstandig ondernemer recht hebben op een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan moest je voorheen verplicht 3 jaar zelfstandige zijn. Dit is nu echter aangepast: nu moet je minimaal 12 maanden zelfstandige zijn.

Waar kijkt een hypotheekverstrekker naar?

Naast de jaarcijfers, kijkt een hypotheekverstrekker ook naar de volgende zaken:

  • Heb je een goede prognose met voldoende opdrachten?
  • Kun je eventueel weer snel aan de slag in loondienst als dat nodig is?
  • Wat en hoe is je achtergrond?

Wanneer je nog geen drie jaar werkzaam bent als zelfstandig ondernemer, kan een hypotheekverstrekker op basis van deze gegevens toch besluiten om voor jou een hypotheek af te sluiten.

Arbeidsongeschiktheid en een hypotheek

Als zelfstandig ondernemer heb je bij het arbeidsongeschikt raken geen recht op een uitkering. Daarvoor moet je andere maatregelen treffen, bijvoorbeeld door jezelf te verzekeren. Dit kan op verschillende manieren en tegen verschillende voorwaarden. Wanneer je een eigen woonhuis hebt, is het zeker belangrijk dat je deze maatregelen treft. Anders loop je het risico dat je straks je hypotheek niet meer kan betalen.

Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

Met een overlijdensrisicoverzekering komt er een vastgesteld bedrag vrij als jij of de partner met wie je samenwoont komt te overlijden. Met dit bedrag kan de overgebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen of minder gaan werken. Zo voorkom je dat je partner financieel in de problemen komt wanneer jij komt te overlijden.

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven