• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hoe werkt het pensioen voor zzp’ers

Zzp’er? Denkt u dan wel genoeg na over uw oudedag? Als zzp’er heeft u na pensionering natuurlijk recht op AOW. Wil u een hoger pensioen? Dan moet u dat zelf regelen. Vijf dingen die u moeten weten over pensioen voor zzp’ers:

Hoe werkt het pensioen voor zzp’ers

 

1. Belastingvoordelen bij pensioensparen

Als u spaart voor uw pensioen kunt u tot een bepaald bedrag gebruikmaken van belastingvoordelen. Het bedrag dat u in uw pensioen stopt, is aftrekbaar. U krijgt een deel van het geld terug als u aangifte inkomstenbelasting doet. Het bedrag dat in uw pensioenpotje zit, telt niet mee als vermogen in box 3. U betaalt dan ook geen belasting over de waarde van het pensioenpotje.

Stopt u met werken en gaat het pensioen in? Dan betaalt u belasting over het bedrag dat u ontvangt.

Wist u dat?
Op 5 juni 2019 werd het Pensioenakkoord 2019 bekendgemaakt. Hierin staan ook voorstellen voor zzp’ers. Mogelijk komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. En er wordt ook gekeken of meer zzp’ers kunnen meedoen aan een pensioenregeling.

2. Hoe eerder u begint, hoe meer u opbouwt

Een beetje een open deur natuurlijk. Met de rekenhulp van Wijzer in Geldzaken kunt u uitrekenen hoeveel u nu per maand of per jaar moet wegzetten om straks een bepaalde pensioenuitkering te krijgen. U kunt ook uitrekenen hoe hoog uw uitkering straks zal zijn als u nu een keer per maand of per jaar een bepaald bedrag opzij zet.

3. Banksparen of met een lijfrente

U krijgt de belastingvoordelen alleen als u aan een aantal voorwaarden voldoet. U moet het geld steken in een pensioenproduct, zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Hiervoor kunt u terecht bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. U stort eenmalig een bedrag of maakt regelmatig (bijvoorbeeld elke maand of 1 keer per jaar) een bedrag over. De bank, beleggingsinstelling of verzekeraar investeert het geld. Als u met pensioen gaat, koopt u met de eindopbrengst een tijdelijk of levenslang pensioen.

Let wel op! U kunt per jaar een maximumbedrag met belastingvoordeel opzij zetten. Dit is de jaarruimte. Heeft u in vorige jaren geen geld ingelegd in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening? Dan kunt u misschien ook gebruik maken van de inhaalruimte. Bereken op de website van de Belastingdienst hoeveel u met belastingvoordeel kunt sparen.

4. De oudedagsreserve

U kunt gebruik maken van de oudedagsreserve. Dan reserveert u een deel van uw winst uit onderneming voor uw pensioen. Dit bedrag gaat af van uw inkomen en u betaalt er nu dus geen belasting over. De Belastingdienst stelt geen aanvullende eisen aan wat u nu met het geld doet. U kunt het dus investeren in uw bedrijf, of op een rekening laten staan.

5. Geld voor pensioen niet voor bijstand

Sinds 2015 gelden nieuwe regels voor het pensioen van zzp’ers. Als u in de bijstand komt, hoeft u als zzp’er uw pensioenspaarpot niet meer op te maken.

Bekijk ook
FLITSWEBINAR: Zzp en pensioen, dit kunt u doen! 
(30 min)

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het pensioen voor zzp’ers en welke mogelijkheden er voor u zijn? Neem contact op met onze adviseurs. Mail [email protected] of bel 0578 – 211 000. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven