• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hoge bouwprijzen veroorzaken risico op onderverzekering van uw huis

Al een tijdje horen we bericht na bericht over inflatie, gestegen energieprijzen, grondstoffen waarvan de kosten de pan uit rijzen en nog veel meer van dat soort vervelend euvel. Maar wist u dat dat ook gevolgen kan hebben voor uw woonverzekering? U moet mogelijk actie ondernemen om ervoor te zorgen dat uw woning nog voldoende verzekerd is. We vertellen u er graag meer over.

Hoge bouwprijzen veroorzaken risico op onderverzekering van uw huis

Herbouwkosten hoger dan het verzekerde bedrag, wat nu?

De hoeveelheid geld die het kost om een pand opnieuw te bouwen na een grote schade (bijvoorbeeld door brand) noemen we in de verzekeringswereld de ‘herbouwwaarde’. De prijs van bouwmaterialen en arbeid zijn echter zo hard gestegen dat in sommige gevallen de verzekerde waarde lager is dan wat het kost om het pand opnieuw te bouwen. Dit noemen we onderverzekering. Gelukkig wordt u in heel veel gevallen hier tegen beschermd, maar niet in ieder geval. Het is dus belangrijk om zeker te weten hoe het voor u en uw woning geregeld is.

Verzekeraars hanteren verschillende manieren

Schade aan uw woning wordt verzekerd met de opstalverzekering, de opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen bijvoorbeeld leidingen, centrale verwarming, de badkamer, de keuken en het toilet.

Bij verschillende verzekeraars gelden verschillende regels, zo bepaalt de ene verzekeraar de premie per woning en heeft de andere verzekeraar een aantal vaste bedragen waarop een woning verzekerd wordt.

De hoogte van de premie wordt voor deze verzekering aan de hand van de herbouwwaarde bepaald. De herbouwwaarde wordt berekend met een aantal gegevens, onder andere:

  • Het soort woning (tussen, 2-onder-1-kap, vrijstaand, etc.)
  • Het woonoppervlak
  • Bouwaard (type dak(bedekking), gevelmateriaal, etc.)

Maar bijvoorbeeld ook of er recent een nieuwe keuken of badkamer in de woning is geplaatst, wat de waarde van uw woning beïnvloed. Bent u verzekerd bij een organisatie die de premie per object bepaalt, dan geeft deze verzekeraar in de meeste gevallen (wanneer zij over alle gegevens beschikken) een garantie tegen onderverzekering.

Let daarmee wel op dat u het ook doorgeeft aan uw verzekeraar als u zaken verandert aan uw woning! Denk dan aan een verbouwde keuken of badkamer, het plaatsen van zonnepanelen, een stuk uitbouwen, etc. Dit kan ervoor zorgen dat u een aanpassing krijgt in uw premie, maar daarna heeft u wel weer een garantie tegen onderverzekering. We vertelden er meer over in dit artikel:

Zijn uw woonhuis en inboedel nog voldoende verzekerd na uw verbouwing?

Opstalverzekering op basis van vaste verzekerde bedragen

Is uw opstalverzekering gebaseerd op vaste verzekerde bedragen? Dan is het belangrijk dat u goed nagaat of het verzekerde bedrag op uw polis wel voldoende is voor herbouw. Hier komt u achter door contact op te nemen met uw adviseur of verzekeraar. Zij beschikken over middelen om de herbouwwaarde te bepalen. Blijkt dat het niet genoeg is? Dan kan u het verzekerde bedrag verhogen om ervoor te zorgen dat de dekking weer voldoende is.

Let op: Voor bedrijfspanden is mogelijk een taxatie nodig, neem ook hiervoor contact op met uw adviseur!

Hoe weet ik hoe ik verzekerd ben?

Hoe u verzekerd bent staat altijd op uw polis. Maar u kunt bij twijfel of vragen natuurlijk altijd contact opnemen met uw adviseur of verzekeraar. Zij vertellen u eenvoudig hoe de vork in de steel zit.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de verzekeringen voor uw woning? Neem contact op met onze adviseurs. Mail [email protected] of bel 0578 – 699 799. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven