• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Heeft u een eigen woning, dan heeft u waarschijnlijk al een brief van uw gemeente ontvangen met de WOZ-waarde van uw woning voor 2021, gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2020. Of de brief komt binnenkort. Heeft u het vermoeden dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, dan kunt u hier binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar tegen maken. Maar doe dit niet te snel, een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook financiële voordelen opleveren.

Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

Ieder jaar schat de gemeente de waarde van uw woning in, dit wordt de WOZ-waarde (waarde onroerende zaken) genoemd. Hierbij wordt gekeken naar de woning zelf, maar ook naar bijvoorbeeld de grond en de omgeving. De huidige woningmarkt zorgt ervoor dat de gemiddelde WOZ-waardes stijgen. Reden voor veel huizeneigenaren om bezwaar te maken tegen de beschikking. U kunt op de site WOZ-waardeloket bijvoorbeeld de WOZ-waardes van huizen in uw buurt raadplegen.

Waarom zou u bezwaar maken?

Aan de hand van de WOZ-waarde van uw woning wordt de hoogte van enkele belastingen bepaald. Denk hierbij aan onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) en eventuele erf- en schenkbelasting. Wordt de waarde van uw woning hoger ingeschat, dan betaalt u meer belasting. Dit is voor veel mensen reden om bezwaar in te dienen bij de gemeente in de hoop dat de WOZ-waarde verlaagd wordt. De gemeente bepaalt of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Waarom zou u geen bezwaar maken?

Het is echter niet altijd in uw eigen (financiële) voordeel om bezwaar te maken tegen een hogere WOZ-beschikking. Heeft u plannen om uw woning te koop te zetten? Dan kunt u als verkoper juist belang hebben bij een hoge WOZ-waarde. De WOZ-waarde geeft namelijk inzicht in de marktwaarde van de woning. Potentiële kopers houden hier rekening mee met hun bod. Wilt u een tweede hypotheek afsluiten? Ook dan kijken hypotheekverstrekkers naar de WOZ-waarde van uw woning en werkt een hogere WOZ-waarde in uw voordeel. Tot slot is het mogelijk dat de bank uw hypotheekrente verlaagt. Is uw hypotheekbedrag hoger dan de waarde van uw woning, dan betaalt u hiervoor in de meeste gevallen een risico-opslag. Soms is een hoge WOZ-waarde voor de bank genoeg om de risico-opslag te laten verlagen. In sommige gevallen komt de risico-opslag zelfs helemaal te vervallen. Check wel eerst even of dit ook voor u mogelijk is. Uw financieel adviseur kan u hierin adviseren.

Meer informatie?

Heeft u naar aanleiding van uw WOZ-waarde vragen? Neem eens contact op met een van de financiële specialisten van Veldhuis Advies. We helpen u graag. U kunt ons mailen via [email protected] of bel met 0578 – 699 769 voor een (digitale) afspraak.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven