• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Illegaal vuurwerk, wie draait op voor de schade?

Wie illegaal vuurwerk op zak heeft of afsteekt, riskeert een forse (cel)straf. Wat niet iedereen weet, is dat verzekeraars de schade die ontstaat door een ontploffing met illegaal vuurwerk ook niet zomaar vergoeden. Vaak valt dit namelijk onder roekeloos gedrag en dat is uitgesloten in de voorwaarden van uw verzekering.

Illegaal vuurwerk, wie draait op voor de schade?

Risico’s illegaal vuurwerk zijn groter dan u denkt

Vanwege het vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling, is de verwachting dat veel liefhebbers hun inkopen in andere circuits zullen doen en daarbij ook illegaal vuurwerk zullen aanschaffen. Veel mensen weten niet dat de gevolgen van schade door illegaal vuurwerk enorm kunnen zijn: niet alleen riskeert u een celstraf, de verzekeraar kan beslissen om schade niet te vergoeden. U draait er dan dus zelf voor op.

Schade veroorzaakt door illegaal vuurwerk aan uw woning?

Stel u voor dat één van uw tienerkinderen met dergelijk vuurwerk experimenteert en schade toebrengt aan uw woning. Uw inboedelverzekeraar kan weigeren de schade te vergoeden die het gevolg is van bewust roekeloos gedrag. Als het gaat om schade aan het huis van bijvoorbeeld de buren, dan komt de aansprakelijkheidsverzekering in beeld. Die kent een zogenaamde ‘opzetclausule’, waardoor u ook zelf voor de schade opdraait.

Zelf slachtoffer geworden van illegaal vuurwerk?

Bent u zelf het slachtoffer van de illegale acties van een ander, dan zal uw verzekeraar proberen de schade te verhalen op de veroorzaker. Houd er rekening mee dat als u alleen een WA-verzekering hebt, u niet verzekerd bent voor schade die een ander toebrengt aan uw auto, dus ook niet voor schade door illegaal vuurwerk. Wanneer u weet wie de dader is, kunt u wel zelf proberen de schade op deze persoon te verhalen.

Arbeidsongeschikt geraakt door illegaal vuurwerk?

Vorig jaar was er een rechtszaak waarbij het ging om iemand die arbeidsongeschikt raakte nadat er illegaal vuurwerk in zijn hand was ontploft tijdens een feestje op het werk. Een collega had het vuurwerk rond laten gaan en de man had het daarop aangestoken en te laat losgelaten. De man verloor daarbij al zijn vingers. Zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar weigerde in eerste instantie een uitkering te verstrekken wegens roekeloos gedrag, maar de rechter besliste uiteindelijk dat de verzekeraar dat toch moest doen. De rechter vond het namelijk belangrijk dat de man het vuurwerk niet zelf had aangeschaft en dat hij ook niet wist hoe explosief het was. Deze zaak toont wel aan hoe groot de gevolgen kunnen zijn van het spelen met illegaal vuurwerk. Let dus goed op wat u of uw kinderen doen.

Tips om vuurwerkschade te voorkomen

 • Parkeer uw auto op een plek waar geen vuurwerk afgestoken zal worden, bijvoorbeeld in de garage.
 • Sluit alle ramen en deuren waar vuurwerk doorheen zou kunnen komen.
 • Sluit op oudejaarsdag uw brievenbus af, nadat de postbode is geweest.
  Bent u op vakantie? Vraag de buren uw post weg te halen en uw brievenbus af te sluiten.
 • Haal uw afvalcontainer(s) binnen, zodat er geen vuurwerk in afgestoken kan worden.
  Kan de afvalcontainer niet naar binnen? Zet ze dan zo ver mogelijk van uw gevel af.
 • Haal spullen die makkelijk vlam kunnen vatten naar binnen, of zet deze op een veilige plek.
 • Heeft u een rieten dak? Spuit deze op 31 december een aantal keer nat met water. Vuurpijlen vatten dan moeilijker vlam op uw dak.
 • Legaal vuurwerk afsteken? Bereid u goed voor: lees de afsteekinstructie en zorg dat u iets hebt om vuurpijlen in te zetten of om potten stabiel neer te zetten.

We wensen u een veilig nieuwjaar!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven