• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Indexatie verzekerde bedragen kan dit jaar hoog uitvallen

Door inflatie wordt iedereen geconfronteerd met stijgende prijzen. U merkt het bijvoorbeeld in de supermarkt en bij de energierekening. Inflatie is de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten. Het betekent dat u met hetzelfde bedrag minder kan kopen. De inflatie heeft ook invloed op uw woonverzekeringen. 

Indexatie verzekerde bedragen kan dit jaar hoog uitvallen

Indexatie van verzekerde bedragen

De verzekerde waarde op uw opstal- of inboedelverzekering wordt automatisch verhoogd naar aanleiding van de gestegen prijzen of lonen. Hierover staan afspraken in de polisvoorwaarden. De indexatie geldt voor alle verzekerden. Het is dus niet afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hoe hoog de indexatie is, wordt veelal bepaald aan de hand van het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

Waarom is indexatie nodig?

Door de hoge inflatie is het belangrijk dat de verzekerde waarde met de prijsstijgingen meebeweegt.  Anders is er grote kans dat u bij schade merkt dat de uitkering die u krijgt van de verzekeraar, lager is dan wat u moet betalen om de schade te herstellen of om de inboedel opnieuw aan te schaffen.

Gevolgen voor de premie

De verzekeringspremie is onder andere gebaseerd op het verzekerde bedrag. Als dit bedrag omhoog gaat, heeft dit dus ook invloed op de premie. Die zal daardoor nu ook gaan stijgen.

Uw woonverzekeringen up-to-date houden

Het is heel belangrijk om woonverzekeringen up-to-date te houden. Sommige polissen kennen een garantie tegen onderverzekering. Maar als dat voor u niet geldt, of er vindt geen automatische indexatie plaats, dan moet u zelf in actie komen. Het is in dat geval verstandig om samen met uw adviseur te kijken of een aanpassing van het verzekerd bedrag toch nodig is. Dit geldt voor bijvoorbeeld de opstal- en inboedelverzekering, als ook voor de gebouwen- en inventaris/goederenverzekering bij bedrijven. 

Ook als u aan- of verbouwd heeft, of bijvoorbeeld zonnepanelen op uw woning heeft geplaatst, moet u dit doorgeven aan uw adviseur of verzekeraar. Anders komt u bij schade misschien voor vervelende verrassingen te staan.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen over uw woonverzekeringen en de verzekerde bedragen? Neem dan gerust contact met ons op via tel. 0578-699799 of mail naar [email protected]. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven