• Persoonlijk advies
 • Alle kennis in huis
 • Complete oplossingen
 • Volledig ontzorgd
 • klantwaardering 9,1

Is een dagje weg verzekerd op de reisverzekering of inboedelverzekering?

Weinig kan een dagje uit zo verpesten als een gestolen portemonnee of verloren telefoon. Zeker als blijkt dat dit niet gedekt is op uw reisverzekering. Met een reisverzekering bent u alleen verzekerd tegen diefstal, verlies of schade als er een overnachting in het uitje of de reis zit. Ook al gaat u een dagje over de grens. Een dagje weg kunt u apart verzekeren met een buitenhuisdekking op de inboedelverzekering. Veel mensen weten dit niet.

Is een dagje weg verzekerd op de reisverzekering of inboedelverzekering?

Dagje uit? Let op: uw reisverzekering dekt dit niet

Wie deze zomer z’n vakantiedagen vult met dagtripjes in eigen land in plaats van drie weken Spanje, moet net zo goed op z’n spullen letten. Of eigenlijk: beter nog. Want al heeft u een doorlopende reisverzekering, u bent niet gedekt voor diefstal of verlies. Hoe zit dat?

Dagje weg met overnachting wel gedekt op de reisverzekering

Weinig kan een dagje uit zo verzieken als een gestolen portemonnee of verloren telefoon. Het humeur wordt er niet beter op als blijkt dat de reisverzekering de geleden schade niet dekt. Gek toch? ,,Met een reisverzekering bent u alleen verzekerd tegen diefstal, verlies of schade als er een overnachting in de reis zit’’, verklaart Bas Knopperts, verzekeringsexpert bij Independer. ,,Een dagje naar de Efteling valt dus niet onder de dekking van de reisverzekering, tenzij u er een nachtje blijft slapen.’’

Dagje weg naar het buitenland ook niet gedekt op de reisverzekering

Zelfs als u net over de grens een dagje naar het strand of een pretpark gaat, heeft u niets aan uw reisverzekering. ,,Ook dan geldt dat er sprake moet zijn van een overnachting’’, zegt Knopperts. „Dat u in het buitenland bent, verandert de zaak niet.’’

Verzeker een dagje weg met de buitenhuisdekking op de inboedelverzekering

Wie toch verzekerd op pad wil, kan voor een buitenhuis- of kostbaarhedenverzekering kiezen. Dat is een dekking die u los of in combinatie met een inboedelverzekering afsluit. Knopperts: ,,Met een buitenhuisdekking zijn al uw waardevolle spullen buiten de deur verzekerd. Denk aan mobiele telefoons, identiteitsbewijzen, geld, sieraden en laptops. En niet alleen tijdens een dagje uit, maar bijvoorbeeld ook onderweg naar uw werk.’’

Kostbaarheden zijn meestal ook verzekerd als ze in de auto liggen. Wel is het belangrijk dat de spullen uit het zicht liggen, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. Of in een kofferbak die is afgedekt met een hoedenplank of rolhoes.

Welke beperkingen gelden er?

Sommige waardevolle spullen vallen niet onder de dekking van de buitenhuisverzekering, zoals fietsen en scooters. Ook een gestolen of verloren bril wordt niet altijd vergoed. Verder zijn er verzekeraars die mobiele elektronica, zoals smartphones en e-readers, uitsluiten. Hiervoor moet een aparte dekking worden afgesloten.

,,Daarnaast kunnen er beperkingen gelden’’, zegt Knopperts. ,,Zo is schade door vallen en stoten niet altijd verzekerd. Bijvoorbeeld een camera die uit uw handen glipt en op de grond valt. Of een telefoon met een gebarsten scherm, doordat die per ongeluk van tafel is gestoten.’’ Ook het dekkingsgebied is soms kleiner dan u denkt. Sommige inboedelverzekeraars, zoals Centraal Beheer en Interpolis, beperken dit tot Nederland. Andere verzekeraars, waaronder Aegon en ASR, bieden wereldwijde dekking optioneel aan.

> Lees ook: Help, ik heb mijn telefoon laten vallen! Krijg ik dit vergoed?

U heeft ook een eigen verantwoordelijkheid

Schade dient u binnen twee weken bij de verzekeraar te melden. Dat kunt u bij de meeste verzekeraars online regelen. In geval van verlies of diefstal moet u eerst aangifte doen bij de politie en vervolgens de verzekeraar het aangiftebewijs toesturen. ,,Bij nalatigheid heeft u pech’’, zegt Knopperts. ,,Laat u uw mobieltje achter op uw strandhanddoek, terwijl u een duik in de zee neemt? Dan krijgt u bij diefstal geen schadevergoeding.’’

Checklist inboedelverzekering met buitenhuisdekking

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een buitenhuisverzekering?

 • Hoe hoog is de premie?
 • Is val- en stootschade gedekt?
 • Welke afschrijvingspercentages hanteert de verzekeraar? (verschilt per aanbieder)
 • Geldt de buitenhuisdekking ook voor spullen die je uitleent?
 • Zijn smartphones, tablets, laptops en e-readers uitgesloten?
 • Krijg je de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoed?
 • Wat is de maximale vergoeding bij schade?
 • Wordt het eigen risico van de schadevergoeding afgetrokken?
 • Is het dekkingsgebied wereldwijd of beperkt tot Nederland?

Meer weten?

Onze adviseurs beantwoorden graag al uw vragen over het verzekeren van uw (kostbare) spullen. Neem daarvoor gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699799. We staan voor u klaar.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven