• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Is eerder stoppen met werken weer mogelijk voor uw werknemers?

Regelmatig praten we u via webinars bij over de ontwikkelingen rondom de nieuwe pensioen wet- en regelgeving. Zo informeerde pensioenadviseur Harry Stomphorst de kijkers in het webinar van 11 maart 2021 over de Regeling Vervroegde Uittreding. In deze blog vat ik de belangrijkste punten voor u samen.

Is eerder stoppen met werken weer mogelijk voor uw werknemers?

Wordt vervroegd uittreden weer mogelijk?

Gaan we terug naar het systeem van de VUT? Dat was de hamvraag van het webinar. Het korte antwoord is nee. Maar er zijn vanaf januari 2021 wel een aantal wetten actief geworden die vervroegde uittreding deels weer mogelijk maken.

Loopbaan als marathon

De loopbaan van uzelf en uw werknemers kunt u vergelijken met een marathon, maar wel een waarbij de eindstreep steeds verder weg wordt gelegd. De pensioenleeftijd is namelijk al meerdere keren verhoogd en een concrete voorspelling wanneer u daadwerkelijk met pensioen kan, kunnen veel werknemers  niet maken. Dit zorgt bij velen van hen voor zorgen. Houden we het wel vol? Is het pensioen wel toereikend om dezelfde levensstandaard te behouden? Worden onze pensioenen straks niet gekort? In het nieuwe Pensioenakkoord zijn er maatregelen opgenomen om werkgevers en werknemers te ondersteunen richting hun pensioen.

Nieuwe maar tijdelijke Regeling vervroegd uittreden

Het kabinet stelt tussen 1 januari 2021 en 31 december 2025 € 964 miljoen beschikbaar voor een tijdelijke ontheffing van de RVU-boete voor werkgevers. Met deze tijdelijke ontheffing krijgen oudere werknemers die overvallen zijn door de opgeschoven pensioenleeftijd, toch de mogelijkheid eerder te stoppen met werken. Met deze maatregel kan de werknemer tot 3 jaar eerder stoppen met werken, zonder dat u als werkgever opdraait voor een RVU-boete van 52%.

Dit maakt het voor u dus een stuk voordeliger en voor uw medewerker aantrekkelijker om het eerder rustiger aan te gaan doen of volledig te stoppen. U kunt besparen in de loonkosten en pensioenpremies die u afdraagt en u voorkomt andere boetes wanneer een medewerker arbeidsongeschikt raakt.

Waarom is deze regeling tijdelijk?

De overheid vindt dat jonger personeel voldoende mogelijkheden hebben en krijgen om zich goed voor te bereiden op hun pensioen, ook al schuift de pensioenleeftijd op. Zo is er in het Pensioenakkoord afgesproken dat er meer keuzevrijheid komt bij het aanwenden van het pensioenvermogen. Het is sinds 1 januari ook mogelijk geworden een beperkt deel van het vermogen als een bedrag ineens op te nemen. En er wordt meer fiscale ruimte geboden om verlof op te sparen, om bijvoorbeeld vervroegd uittreden mogelijk te maken.

Het generatiepact

Naast volledig stoppen zijn de fiscaal toegestane opties van het generatiepact ook uitgebreid. Dit is vooral interessant in beroepen die niet worden aangemerkt als zwaar beroep, hoe subjectief dat ook kan zijn.

Een generatiepact is een afspraak tussen uzelf en de medewerker. U staat dus zelf volledig aan de knoppen, niet de overheid. Zo spreekt u met uw medewerker een financiële constructie af, bijvoorbeeld: 80% werk, 90% loon, 100% pensioenopbouw. Zo krijgt uw oudere werknemer de mogelijkheid om af te bouwen, zonder dat dat een directe, stevige invloed heeft op het inkomen nu of op het toekomstige pensioen.

Veel voordelen voor de werkgever

U houdt uw loonkosten onder controle, u behoudt de kennis en ervaring van de oudere medewerkers en u kunt deze blijven inzetten omdat u met uw medewerker meedenkt en zo de betrokkenheid hoog houdt. De vrijgekomen uren van de gepensioneerde werknemer kunt u vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld te investeren in het opleiden en aannemen van nieuw personeel.

Meer informatie

Tijdens het webinar bleek dat een ruime meerderheid van de werkgevers bereid is om deels mee te betalen aan het eerder stoppen van oudere werkgevers. U ook? Onze pensioenadviseurs vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden voor u en uw medewerkers. U kun ons bereiken via [email protected] of bel ons voor het maken van een (digitale) afspraak 0578 – 211 000.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven