• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Is uw elektrische step wel verzekerd?

Steeds vaker komt u ze tegen in het verkeer: elektrische steps. Ze zijn relatief goedkoop, vooral in vergelijking met andere elektrische vervoersmiddelen. Ook zijn ze makkelijk mee te nemen in het openbaar vervoer en hoeft u er géén rijbewijs voor te halen. Dit maakt dat de zogenaamde e-step steeds populairder wordt, vooral in grote steden.

Is uw elektrische step wel verzekerd?

Niet alle steps zijn toegestaan in het verkeer

De e-steps komen in verschillende soorten en maten. De meeste steps zijn niet goedgekeurd voor verkeersdeelname. Op de website van de RDW kunt u checken welke modellen toegestaan zijn op de openbare weg. Elektrische steps vallen onder de categorie Lichte Elektrische Voertuigen (LEV) en worden na goedkeuring aangewezen als ‘bijzondere bromfiets’. Aan een goedgekeurd voertuig worden naast technische eisen ook eisen aan de fabrikant en gebruiker gesteld, omdat voertuigen op de openbare weg nu eenmaal veilig moeten zijn. Zo moeten deze voertuigen bijvoorbeeld goedwerkende verlichting en remmen hebben en moet de gebruiker ouder zijn dan 16 jaar. Al met al zijn de regels beduidend strenger dan in veel andere Europese landen.

Weinig verzekeraars wagen zich aan deze e-steps

Is het model wél goedgekeurd door de RDW? Dan is het nog maar de vraag of uw verzekeraar een passende aansprakelijkheidsverzekering kan aanbieden. De steps vallen meestal niet onder de reguliere aansprakelijkheidsverzekering. Motorisch gedreven voertuigen zijn over het algemeen uitgesloten van deze polissen. Ook vallen de steps niet onder de meeste bromfietsverzekeringen, omdat het voertuig geen kenteken draagt. De goedgekeurde steps hebben een maximumsnelheid van 25 km/u en u mag hiermee op het fietspad of op de weg rijden. Verzekeraars schatten de risico’s op schade vrij hoog, omdat het overige verkeer (nog) niet berekend is op deze lichte voertuigen. Hierdoor zijn veel verzekeraars niet zo happig op het (mee)verzekeren van de e-step.

WA is verplicht bij gebruik op de openbare weg

In principe raden wij het aanschaffen van een elektrische step om bovengenoemde redenen af. Mocht u toch overwegen er een aan te schaffen of heeft u dit al gedaan? Vergeet dan niet dat bij deelname aan het verkeer op de openbare weg een passende wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) verplicht is. Ook kan het verstandig zijn de step tegen diefstal te verzekeren. In sommige gevallen is het mogelijk om uw e-step mee te verzekeren met een al bestaande inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering. Wij adviseren u contact met ons op te nemen. Wij zoeken graag precies uit wat voor u de beste opties zijn!

De e-step is nu nog spannend en nieuw

Omdat de e-step een relatief jong fenomeen is, zien we dat er nog veel onenigheid bestaat onder verzekeraars. Ook bij de RDW is het onderwerp nog volop in beweging. Lang geleden was de e-bike voor de RDW en verzekeraars ook nog ‘spannend’ en nieuw. Nu zijn elektrische fietsen helemaal standaard en geaccepteerd. Wie weet zal dit met de e-step net zo gaan. Of neemt de populariteit juist binnen enige tijd weer helemaal af, zoals bij de 'hoverboards' of 'monowheels', die een vergelijkbaar verzekeringsdilemma kennen.

Meer informatie?

Heeft u vragen over het verzekeren van uw (toekomstige) e-step? Neem gerust contact met ons op via
tel. 0578-699799 of mail naar [email protected]. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven