• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Jongere op de scooter: drie dingen om op te letten

Onverantwoord rijgedrag onder jongeren op scooters wordt vaak weggewuifd als “Moet kunnen joh” en ” We zijn zelf toch ook jong geweest”. Maar een scooterritje kan veel ellende veroorzaken. Bij een ritje op een scooter door een jongere ligt het risico van onverzekerd zijn op de loer en dan kan het opeens over heel veel geld gaan bij een ongeluk. De drie meest voorkomende situaties en de gevolgen daarvan delen we graag met u.

Jongere op de scooter: drie dingen om op te letten

1. Rijden zonder rijbewijs

Natuurlijk is de verleiding groot om ook zonder rijbewijs even een stukje op die gave scooter te rijden. Zo moeilijk is het niet en hoe groot is nu de kans dat uw kind gepakt wordt door de politie? De politie is echter het kleinste probleem, want dan komt hij of zij weg met hoogstens een boete.

Groter probleem is dat de berijder zonder rijbewijs niet verzekerd is. Gaat uw kind rijden en veroorzaakt hij een ongeval, dan draait hij zelf op voor de schade. Materiële schade is dan vaak nog wel te overzien, maar bij letselschades zien we in de praktijk regelmatig bedragen met vijf nullen langskomen.

Zelfs als de jongere heel voorzichtig is en niets fout doet kan hij of zij nog steeds tegen een schadeclaim aanlopen. Aanrijdingen met voetgangers en fietsers worden vrijwel altijd voor minimaal 50% toegerekend aan de bestuurder van de scooter, bij jonge kinderen zelfs standaard voor 100%. Dat geldt ook als de bestuurder niets te verwijten valt.

2. Premie besparen door het opgeven van een andere bestuurder

Bij het afsluiten van de polis wil de verzekeraar graag weten wie op de scooter gaat rijden om de juiste te premie te kunnen berekenen. Verzekeringen voor jongeren zijn duurder dan voor een oudere bestuurder. De verleiding is dan groot om uzelf (of de andere ouder) op te geven als bestuurder. Maar dit is fraude en als de verzekeraar hierachter komt heeft het grote gevolgen voor zowel u als uw kind.

Naast het zelf moeten betalen van opgelopen schade kan het ook juridische gevolgen hebben en problemen veroorzaken met het afsluiten van toekomstige verzekeringen.

3. Rijden op een scooter van een oudere bestuurder

U denkt misschien dat u nu safe zit. De scooter van de oudere bestuurder is verzekerd en hij is ook zelf de hoofdbestuurder. Toch gaat het dan nog wel eens mis.

Een groot aantal verzekeraars heeft in de voorwaarden opgenomen dat schade die veroorzaakt is door een bestuurder onder de 25 jaar, als de hoofbestuurder op de polis ouder dan 25 jaar is, niet wordt vergoed. De uitsluiting geldt uiteraard niet als die jongere bestuurder wel op de polis wordt genoemd (en er dus meer premie word betaald).

Tips bij scootergebruik

Helaas zien we alle beschreven situaties in de praktijk regelmatig voorbij komen, meestal gelukkig zonder dat het misgegaan is. Maar als het wèl misgaat kan het ook echt goed raak zijn. Wees dus verstandig en bescherm uw kind en uzelf met deze tips:

  1. Rijd nooit zonder rijbewijs!
  2. Geef altijd eerlijk op wie de hoofdbestuurder is.
  3. Check of uw verzekering incidenteel gebruik door een jongere dekt. Zo niet, pas het dan aan of laat ze op de fiets stappen.

Verzekeren, een vak apart

Graag helpen we u bij het bepalen van de verzekering met de beste premie én dekking. Neem contact met ons op via tel. (0578) 699 799 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven