• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Jubelton in 2023 geen ton meer

Waar we vorige maand nog berichtten dat de jubelton in 2024 volledig van het toneel verdwijnt, wordt deze in 2023 al drastisch verlaagd. De belastingvrije schenking die door de ontvanger gebruikt kan worden voor de aankoop van een eigen woning gaat op 1 januari 2023 van €106.671,- naar €27.231,-, in 2024 is de regeling helemaal afgeschaft.

Jubelton in 2023 geen ton meer

Eerdere afbouw als pleister op de wooncrisis

Het afschaffen van de ‘jubelton’ staat al langer op de planning bij de Nederlandse politiek. Volgens kenners drijft deze schenkingsmogelijkheid tot het verder opdrijven van de huizenprijzen en zorgt het voor grotere kansengelijkheid. Door het afschaffen van deze schenking hebben starters met minder vermogende familieleden eerlijkere kansen om een woning te bemachtigen.

Er is zelfs onderzocht of de jubelton al in 2023 volledig afgeschaft kon worden, maar dat was volgens het kabinet om technische redenen niet mogelijk. Er is nu besloten om het maximum gelijk te stellen aan het het maximale belastingvrije schenkingsbedrag tussen ouder en kind.

Geen verdubbeling voor ouders

De jubelton wordt in de meeste gevallen door ouders geschonken, maar mag ook van een derde afkomstig zijn. De twee belastingvrije schenkingen kunnen echter niet samen gedaan worden door de ouders. Er kan wel belastingvrij geschonken worden door de ouders én een derde, wanneer de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is. Bij derden geldt wel de eis dat het geld besteed wordt aan de aankoop van een eigen woning.

Niet wachten, maar doen

Wilt u nog gebruik maken van de volledige schenkingsvrijstelling? Dan moet u dit doen vóór 1 januari 2023. De ontvanger van het bedrag hoeft op het moment van de schenking nog geen eigen woning te hebben. Geld dat in 2022 geschonken wordt moet uiterlijk in 2024 worden gebruikt. Lukt dat niet, dan bent u alsnog schenkbelasting verschuldigd.

Meer informatie?

Benieuwd naar wat u voor uw familieleden kunt doen met uw vermogen? Neem contact op met onze financieel planners. Zij zorgen ervoor dat u inzicht en overzicht heeft. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel 0578 – 211 000 voor het maken van een (digitale) afspraak. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven