• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Kan uw onderneming het wegvallen van een compagnon dragen?

Nederland is talloze ondernemers rijk, en gelukkig maar. Veel van deze organisaties zijn opgebouwd in een compagnonsstructuur, ongeveer 200.000 om precies te zijn. Met een of meerdere vennoten die het eigenaarschap en de leiding hebben over de dagelijkse operatie, een mooie partnerschap waar compagnons elkaar versterken en aanvullen. Maar kan het bedrijf ook door als onverwacht één van de compagnons wegvalt?

Kan uw onderneming het wegvallen van een compagnon dragen?

Merendeel bedrijven kwetsbaar bij wegvallen compagnon

Terwijl ruim de helft (52%) van de ondernemingen aangeeft dat de compagnon niet of zeer moeilijk te vervangen is heeft slechts 40% van de ondernemingen met een compagnon-constructie dit risico verzekerd met een compagnonverzekering. De compagnonverzekering is een vorm van overlijdensrisicoverzekering die het verzekerde bedrag uitkeert aan de achterblijvende compagnon(s) bij overlijden.

Met de uitkering van deze verzekering kunnen bijvoorbeeld de aandelen van de overleden compagnon worden gekocht van diens erfgenaam, of er kan een vervanger worden aangetrokken en met de uitkering van de verzekering worden betaald. Het geeft de compagnons financiële zekerheid en het vertrouwen dat het bedrijf door kan gaan, zelfs bij overlijden.

Voor welke bedrijven is de compagnonverzekering geschikt?

De compagnonverzekering is geschikt voor alle bedrijven (of andere samenwerkingsverbanden) met een aantal compagnons. Samen met uw financieel adviseur en uw compagnon(s) bepaalt u voor welk bedrag u de verzekering af wilt sluiten. Vaak is dat voor het deel van het ondernemingsvermogen waar de compagnon eigenaar is. Daarnaast is het een goed idee om met uw adviseurs te spreken over onderdelen in de vennootschapsakte.

Uw onderneming is vaak uw levenswerk, continuïteit is een van de belangrijkste zaken, ook bij overlijden. Hoe is het in uw vennootschapsakte geregeld? Is er een overnamebeding? In een overnamebeding kan worden geregeld dat de overblijvende maten of vennoten eerst de mogelijkheid krijgen om het bedrijf over te nemen, voordat het naar de erfgenaam of naar derden gaat.

Kruislings verzekeren

Wanneer een ondernemer een risicoverzekering op diens leven sluit met de andere vennoot als begunstigde dan moet er over de uitkering erfbelasting betaald worden. Dit is te omzeilen wanneer de vennoten op elkaars leven het risico verzekeren. Persoon A verzekert zich voor het overlijden van persoon B en vice versa. Uw adviseur vertelt u graag meer over deze constructie en hoe de compagnonverzekering actueel te houden is, ook als het bedrijf en daardoor de ondernemingswaarde groeit.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de overlijdensrisicoverzekering voor compagnons? Spreek er eens over met uw financieel adviseur! We helpen u graag. Neem contact op met onze specialisten via [email protected] of bel 0578 699 769 voor het maken van een (digitale) afspraak.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven