• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Kans op pensioenkorting kleiner geworden

Goed nieuws! Na de afloop van het tweede kwartaal lijken de pensioenfondsen allemaal genoeg geld op de plank te hebben om de pensioenen van alle deelnemers te betalen zolang zij leven. Dit noemen we de dekkingsgraad. De dekkingsgraad moet voor pensioenfondsen altijd 90% of hoger zijn, valt het onder dit belangrijke percentage dan is de kans groot dat pensioenuitkeringen verlaagd worden. Maar nu de resultaten van het tweede kwartaal van 2021 bekend worden gemaakt lijkt het de goede kant op te gaan.

Kans op pensioenkorting kleiner geworden

De angst was aanwezig

In het eerste kwartaal van 2021 hadden de meeste pensioenfondsen en dekkingsgraad van in de 90%, waardoor de kans groot was dat bij tegenvallende beleggingsresultaten de pensioenen van deelnemers gekort zouden worden. Minder geld per maand zit waarschijnlijk niemand op te wachten, waardoor de angst zeker aanwezig bij veel deelnemers aan deze pensioenfondsen.

Inmiddels is deze angst langzaamaan weg aan het ebben. De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP, voor mensen in onderwijs en de overheid en veruit de grootste, steeg naar 104,5%. De metaalsector (PME en PMT) deed het ook goed met 104 en 101,5%. Het pensioenfonds voor de bouw, bpfBOUW, heeft nu zelfs een dekkingsgraad van 120,8%.

Waar komen die resultaten vandaan?

Dat de pensioenfondsen zulke gunstige stijgingen in dekkingsgraad kunnen laten zien komt vooral door positieve resultaten van hun beleggingen in vastgoed. Heeft de oververhitte woningmarkt toch ook voordelen.

Het vooruitzicht is door de hogere dekkingsgraad weer wat zonniger geworden, zegt ook het ABP. Voorzitter Corien Wortmann-Kool: “Voor het eerst in tijden kan ik daarom aangeven dat de kans op pensioenverlaging volgend jaar erg klein is.” Kanttekening daarbij is wel dat pensioenverhoging nog lang niet in zicht is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over uw pensioen en bijvoorbeeld een beeld krijgen bij uw financiële situatie in de toekomst, neem dan contact op met een van onze specialisten. Dit kan via [email protected] of bel 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven