• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Kies een autoverzekering niet alleen op basis van de leeftijd van uw auto

Voordat u een autoverzekering afsluit, wilt u graag weten tegen welke polisvoorwaarden u dit doet. Zo weet u precies waarvoor u bent verzekerd. Vergelijk de verschillende autoverzekeringen op deze 5 belangrijke polisvoorwaarden en bepaal wat voor u belangrijk is, zodat u de best passende verzekering kiest.

Kies een autoverzekering niet alleen op basis van de leeftijd van uw auto

Voorwaarde 1: Allrisk, WA+ of WA

Een allrisk autoverzekering is de meest uitgebreide verzekeringsvorm. Naast de verplichte WA-dekking, die de schade vergoedt die u met uw auto bij anderen veroorzaakt, vergoedt de allrisk verzekering ook de schade aan uw eigen auto. Zelfs als u zelf de veroorzaker bent. Daarnaast bent u verzekerd voor o.a. vandalisme, brand of diefstal.

Naast een WA en allrisk dekking, kunt u ook kiezen voor een WA+ verzekering, ofwel beperkt casco. Deze verzekering vergoedt naast WA-schades, ook schade als gevolg van diefstal, inbraak en ruit-, brand- of stormschade aan uw eigen auto. Schade aan uw auto door eigen schuld wordt dan niet vergoed.

Vaak wordt de verzekeringsdekking (onterecht) alleen op basis van de leeftijd van de auto gekozen. Een allrisk dekking sluit men vaak af bij auto’s tot vijf jaar. Bij auto’s ouder dan tien jaar kiest men alleen voor een WA-verzekering. De auto’s hier tussenin worden vaak verzekerd op basis van beperkt casco. Maar leeftijd is zeker niet het enige waar u naar moet kijken.

Voorwaarde 2: Gelijkwaardige autoregeling

Wordt uw tweedehands auto gestolen of raakt hij total-loss, dan krijgt u bij allrisk en beperkt casco de dagwaarde uitgekeerd. Helaas is dit meestal niet genoeg om een gelijkwaardige auto terug te kopen. Kent uw autoverzekering een ‘gelijkwaardige autoregeling’, dan krijgt u voldoende geld van de verzekeraar om een vergelijkbare auto terug te kopen.

TIP: Vindt u het belangrijk dat u een gelijkwaardige auto terug kunt kopen, dan is het verstandig om de verschillende autoverzekeringen goed met elkaar te vergelijken! Wie hanteert een ‘gelijkwaardige autoregeling’ en wat houdt deze precies in (hoe oud mag de auto zijn)?

Voorwaarde 3: Nieuwwaarderegeling

Koopt u een nieuwe auto en rijdt u deze binnen korte tijd total-loss? Dan kunt u het totale aankoopbedrag van uw nieuwe auto terug krijgen via de nieuwwaarderegeling. Staat deze regeling niet in uw polisvoorwaarden, dan ontvangt u slechts de dagwaarde voor uw total-loss auto. Dit kan u duizenden euro’s kosten! Kijk ook goed naar de periode waarvoor de regeling geldt. Vaak ligt deze tussen een half jaar en drie jaar.

Voorwaarde 4: Eigen risico

Het eigen risico is het deel van de schade dat u zelf moet betalen bij schade aan uw eigen auto. Uw eigen risico geldt alleen bij een beperkt casco of allrisk verzekering. U heeft geen eigen risico als u alleen een WA-verzekering hebt, deze verzekering vergoedt namelijk alleen de schade die u bij een ander veroorzaakt.

Voorwaarde 5: Keuze schadeherstelbedrijf

Bij de reparatie van schade aan uw auto kunt u het beste kiezen voor een schadeherstelbedrijf die aangedragen wordt door uw verzekeraar. Deze maakt namelijk speciale afspraken met schadeherstelbedrijven. Als u gebruik maakt van zo’n schadeherstelbedrijf, dan betaalt u een lager eigen risico of ontvangt u een gratis vervangende auto. Kiest u voor een eigen dealer of garage, dan besluiten sommige verzekeraars soms zelfs om u minder schadevergoeding te geven.

Welke autoverzekering past bij u?

Neem gerust contact op met onze adviseurs om bovenstaande punten te bespreken en voorwaarden en premies te vergelijken, via [email protected] of bel 0578-699799.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven