• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Kleine pensioenen worden binnenkort overgedragen

De kans dat u uw gehele werkende leven bij één werkgever doorbrengt is zeer klein. Tegenwoordig wisselen werkenden regelmatig van baan. Door dit wisselen wordt er op verschillende plekken pensioen opgebouwd. Heeft u ook zulke pensioenpotjes opgebouwd? Vanaf 1 april 2021 kunnen deze pensioenen worden samengevoegd en opgeteld bij het pensioenfonds waar u momenteel deel aan neemt. Wat betekent dit voor u? Ik leg het u graag uit.

Kleine pensioenen worden binnenkort overgedragen

In het kort, kleine pensioenafspraken die een uitkering hebben tot € 503,24 per jaar en zijn opgebouwd voor 2018 zullen worden overgedragen aan uw huidige pensioenfonds. Dit geldt niet voor álle pensioenfondsen, veruit de meerderheid (164 van de 232) doen mee aan deze overdracht. Pensioenfondsen moeten het ontvangen van de overdracht accepteren. U hoeft zelf niets te doen, als één van uw pensioenafspraken wordt overgedragen wordt u hierover geïnformeerd.

De pensioenkoepels en het Verbond van Verzekeraars hebben de overdracht geïnitieerd. Het zorgt voor lagere uitvoerings- en administratiekosten omdat het pensioen van de deelnemer over minder potjes verdeeld is. Eerder is al besloten dat de hele kleine pensioenen, met een uitkering tot € 2 euro per jaar, mogen vervallen als ze niet zijn afgekocht of als de deelnemer niet van zich heeft laten horen om het te behouden.

Ik ben ZZP’er geworden, wat gebeurt er met mijn eerder opgebouwde pensioen?

Pensioenen worden alleen overgedragen wanneer u een nieuwe pensioenuitvoerder heeft. Heeft u eerder in uw carrière een pensioen opgebouwd toen u nog wel voor een baas werkte, dan blijft dit gewoon staan. De pensioenuitvoerder mag u na vijf jaar benaderen om het af te kopen, maar dit mag alleen wanneer u er toestemming voor geeft.

De overdracht tegenhouden

Stel, uw huidige pensioenuitvoerder heeft een lagere dekkingsgraad en u wilt niet dat uw kleine pensioen hier naar wordt overgeheveld. Dan vist u in deze situatie helaas achter het net. Om de regelgeving en overdracht zo soepel en eenvoudig mogelijk te laten verlopen is het niet mogelijk om bezwaar te maken.

Pensioenfonds werkt niet mee in de overdracht, maar ik wil wel overdragen

U kunt het pensioenfonds waar het kleine pensioen is ondergebracht te allen tijden vragen om het pensioen over te dragen. Wanneer u dit liever niet zelf regelt kunt u dit ook vragen aan uw financieel adviseur, zij brengen graag de situatie voor u in kaart en helpen u bij de overdracht van de verschillende pensioenpotjes.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over pensioenoverdracht of hoe uw persoonlijke financiële situatie eruit ziet na uw pensioen? Neem dan contact op met uw financieel adviseur. We helpen u graag. U kunt ons mailen via [email protected] of bel met 0578 – 211 000 voor het maken van een (digitale) afspraak.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven