• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Maximale leencapaciteit daalt door hogere rente en veranderende regels

De afgelopen tijd zit stukje bij beetje de hypotheekrente weer in de lift. Hier en daar een procentpunt, maar na maandenlang alleen maar verder dalen lijkt er nu een verandering plaats te vinden. Experts zeggen echter dat dit nog wel lang aan moet houden voordat we het effect van de stijging ook terug gaan zien in de huizenprijzen. Vooralsnog blijven deze prijzen op recordhoogte.

Wat betekent het voor u dat de hypotheekrente stijgt? Kort gezegd houdt het in dat de leencapaciteit daalt. Geld lenen van de bank kost u meer, waardoor het maximale bedrag dat de bank verantwoord vindt om aan u te lenen ook lager wordt.

Maximale leencapaciteit daalt door hogere rente en veranderende regels

Veranderende regels beïnvloeden leencapaciteit sterk

Voor een andere groep is het maximaal te lenen bedrag vanaf 1 april nóg een stuk lager. Namelijk voor hen die een auto hebben via een private lease contract.

We meldden het al eerder, maar vanaf 1 april 2022 gaat Stichting BKR het volledige private autoleasecontract inschrijven. Op dit moment registreert het BKR 65%, en wordt het meerdere buiten beschouwing gelaten.

Gevolgen voor de maximale leencapaciteit zijn groot door deze verandering. Dit geldt vooral voor degene die ongeveer een modaal inkomen hebben. In sommige gevallen kan er ruim een ton minder geleend worden. Stel dat u en uw partner een gezamenlijk inkomen van 66.000 euro per jaar hebben, dan kunt u zonder private lease op dit moment een hypotheek krijgen van 334.000 euro. Mét een private leasecontract van 48 maanden waarbij je maandelijks 350 euro betaalt, is dit nog maar 235.000 euro. Een significant verschil! En dat terwijl dat de totale kosten van uw leasecontract rond de 17.000 euro bedragen.

Private lease contract en binnenkort een hypotheek aanvragen

Wat kunt u ertegen doen? Bent u van plan binnenkort een huis te kopen waar u een hypotheek voor nodig hebt, en zit u met een private lease contract? Er zijn opties, al zijn ze niet makkelijk. Zo kunt u kijken of een familielid het contract over kan nemen, of met uw spaargeld het contract afkopen. Effect daarvan is wel dat er ook geen auto meer is, want die moet u aan het einde van het contract weer inleveren. Daarnaast is het nog maar de vraag of het bedrijf waarvan u de auto leaset bereid is dit toe te staan.

Het kan best wat prangende vragen oproepen wanneer u met deze situatie te maken krijgt. Voordat u overhaaste beslissingen neemt is het verstandig om in gesprek te gaan met uw financieel adviseur. De financieel adviseur kan u inzicht geven in uw persoonlijke situatie, de effecten van uw leasecontract en of uw beoogde hypotheek nog realistisch is.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de maximale hoogte van uw hypotheek en het effect van uw private lease contract hierop? Neem contact op met uw financieel adviseur. U kunt mailen naar [email protected], of bellen met 0578 211 000. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven