• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Meer hypotheekmogelijkheden voor de startende ondernemer

Veel Nederlanders dromen ervan: vroeg of laat een eigen bedrijf beginnen. Werken als zelfstandig ondernemer betekent immers uw eigen tijd indelen, zelf eindverantwoordelijk zijn voor uw product of prestatie en natuurlijk ook in aanmerking komen voor diverse fiscale voordelen.

Toch is het niet al goud wat er blinkt. Als u of uw partner werkt als zelfstandig ondernemer, kan het afsluiten van een hypotheek soms lastiger zijn. U ontvangt immers geen vast loon, maar hebt in plaats daarvan te maken met (soms flink) wisselende inkomsten. Geldverstrekkers kijken dan ook kritisch naar uw persoonlijke situatie.

Meer hypotheekmogelijkheden voor de startende ondernemer

Als u al langer zelfstandig ondernemer bent

Werkt u drie jaar of langer als ZZP'er en is uw onderneming succesvol? Dan is het afsluiten van een hypotheek in veel gevallen geen probleem. Om te berekenen hoeveel u kunt lenen, gaan de meeste hypotheekverstrekkers uit van uw gemiddeld inkomen over de laatste drie jaren.

Korter dan drie jaar zelfstandig ondernemer?

Bent u korter dan drie jaar als zelfstandige werkzaam, dan kunt u uiteraard geen drie boekjaren laten zien. Tot voor kort was een hypotheek afsluiten in dat geval zeer moeilijk, zo niet onmogelijk. Veel hypotheekverstrekkers gingen sowieso niet met u in zee, en zij die dat wél deden rekenden met een maximum van bijvoorbeeld 75% van uw jaarinkomen. Zo kwam uw maximale hypotheekbedrag vaak veel te laag uit om een woning te kunnen financieren.

Met ingang van 2017 is het ook voor de startende ondernemer mogelijk geworden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Met NHG kunt u op een verantwoorde manier meer lenen tegen een lagere rente. U bent daarbij wel gebonden aan de maximale NHG-grens. In 2017 ligt deze op € 245.000,= en in 2018 op € 265.000,=. Voor dit bedrag zijn er gelukkig nog steeds aardig wat huizen op de markt te vinden.

De spelregels voor de startende ondernemer

Werkt u één jaar als zelfstandige en wilt u een hypotheek met NHG afsluiten? Dan heeft u een inkomensverklaring nodig. Een onafhankelijke partij stelt deze voor beperkte kosten voor u op. Hierbij wordt uitgegaan van uw gemiddelde inkomen over de afgelopen drie kalenderjaren. Inkomsten uit uw eigen bedrijf tellen uiteraard mee, maar inkomsten uit loonbetrekking ook. Inkomsten uit sociale uitkeringen worden buiten beschouwing gelaten.

Ook wordt gekeken naar uw huidige boekjaar: wat u momenteel verdient, moet namelijk wel enigszins in lijn liggen met uw inkomsten uit de voorafgaande jaren. Méér verdienen mag altijd, maar als uw huidige inkomen lager ligt, wordt met dit lagere bedrag gerekend. Zo wordt voorkomen dat u een te hoge hypotheek afsluit en u in de toekomst uw lasten niet meer kan betalen. Wilt u meer weten over de nieuwe mogelijkheden voor ZZP'ers? Maak dan nu een afspraak met onze hypotheekadviseurs via tel. 0578-211000 of [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven