• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Met deze tips gaat u veilig de piste op

Tijdens een wintersportvakantie is de kans op een blessure groter dan tijdens een minder actieve vakantie. De meeste ongevallen ontstaan door vermoeidheid, u bent immers uren achtereen in beweging. Daarnaast gebruikt u spieren die u normaal veel minder aanspreekt. Uw lichaam goed voorbereiden op uw wintersportvakantie is dus geen overbodige luxe en kan veel narigheid voorkomen. Maar wat als zich toch ineens een ongeval voordoet?

Met deze tips gaat u veilig de piste op

Veel voorkomende kwaaltjes

Kwaaltjes aan uw lichaam vanwege het beoefenen van de wintersport treden vaak op na een dag of drie. Uw spieren raken vermoeid en stijf en ook zelf begint u moe te worden. Als dan ook de sneeuwcondities niet optimaal zijn, moet u oppassen dat er geen ongevallen ontstaan.

Snowboarders lopen de meeste kans op blessures. Vooral polsbreuken en verwondingen aan schouders en hoofd komen vaak voor. Skiërs hebben een iets kleinere kans op blessures maar vaak zijn hun verwondingen wel erger. De meest voorkomende blessures bij hen ontstaan aan knieën en onderbenen.

Met een goede voorbereiding kunt u de kans op letsel flink verkleinen.

Skiblessures. Hoe voorkomt u ze?

Helemaal voorkomen kunt u ze natuurlijk niet. Er kan zich altijd iets voordoen op de piste waarop u zelf geen vat hebt. Wel kan een goede voorbereiding u helpen om de gevolgen van het krijgen van een ongeval zo klein mogelijk te laten zijn. Zo is het verstandig om aan het begin van uw vakantie een paar uur les te nemen. Zo krijgt u snel weer dat vertrouwde gevoel over uzelf. Ook kunt u in de weken voor vertrek de spiergroepen trainen en werken aan uw conditie.

Daarnaast is het verstandig om een helm te dragen tijdens het wintersporten. De snelheid waarmee u van de piste afkomt is vaak hoger dan wanneer u met een brommer rijdt.

En niet in de laatste plaats, onthoud de volgende tips:

  • ga uitgerust de piste op
  • houdt u aan de pisteregels
  • zorg ervoor dat uw skiuitrusting in orde is
  • draag uw zorgpas en eventuele EHIC-pas bij u
  • noteer de contactgegevens van uw verzekeringsmaatschappij of adviseur

Toch een ongeval, wat nu?

Mocht u zelf – of een reisgenoot – niet meer naar beneden kunnen komen, schakel dan de pistedienst in. Zij brengen u met een banaan of sneeuwscooter naar de ambulance die beneden staat te wachten en u naar het lokale ziekenhuis vervoert. In ernstige gevallen – bij gecompliceerde breuken, of vermoedens van ernstig hersen-, nek- of rugletsel en acuut levensgevaar – vervoeren ze u per helikopter.

Eenmaal in het ziekenhuis toont u uw zorgpas en eventuele EHIC-pas. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij of financieel adviseur in Nederland. Deze adviseert u wat u het beste kunt doen om goed te worden geholpen en weer veilig thuis te komen. Vaak kan deze vanuit Nederland al iets voor u in gang zetten en aangeven waarvoor u exact bent verzekerd. Weet u al wat de behandeling inhoudt, dan kunt u ze hiervan op de hoogte stellen. Er kan dan worden gesproken over eventueel vervoer naar huis en de extra kosten die u moet maken voor het verblijf.

Waarvoor bent u verzekerd bij een ongeval tijdens wintersport?

Regel voor u op wintersport gaat goed uw wintersportverzekering. Bij de meeste reisverzekeringen moet u een aparte dekking sluiten voor wintersport om verzekerd te zijn voor een ongeval op de piste. Gaat u off-piste skiën zonder een ervaren gids of instructeur, dan verzekert bijna geen enkele wintersportverzekering een ongeval. Bedenk eerst waarvoor u zich wilt verzekeren en controleer waarvoor u al bent verzekerd voor u een verzekering afsluit.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over reisverzekeringen en wintersportdekking? Neem contact op met onze adviseurs. Mail [email protected] of bel 0578 – 699 799. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven