• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Met dynamisch werken leeft u gezonder

Langzaam maar zeker gaan we door de bocht: gezond leven is niet alleen de verantwoordelijkheid van elke werknemer. De werkgever heeft er ook een belang bij: dus mag hij zich ‘best’ bemoeien met de leefstijl van zijn mensen. Maar we trekken de grens bij privéproblemen, overgewicht en overmatig alcohol drinken. Maar onze manier van werken hoort ook bij die leefstijl. Daar kunnen u en uw collega’s zelf wat aan doen: bijvoorbeeld met dynamisch werken.

Met dynamisch werken leeft u gezonder

De taboes tegen bemoeienis van de werkgever zijn vrij duidelijk: 78 procent van de medewerkers vindt dat privéproblemen voor hun eigen rekening komen. Zoals overgewicht, teveel roken en drinken. Niet elke werkgever houdt zich aan die scheidslijn. Bas van der Veldt, algemeen directeur van AFAS Software erkent dat het in Nederland niet gebruikelijk is om tegen een medewerker te zeggen dat hij of zij meer zou moeten sporten of zou moeten stoppen met roken. Maar: “Dat doen wij wel. Wij zijn echt betrokken bij onze medewerkers, en ja, dat gaat misschien verder dan in een traditionele werkrelatie.”

Liever preventie

Wat mag de werkgever dan volgens de meeste werknemers wel? Meehelpen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Peter Kuijt, kennismanager Talent Management bij Visma – Raet herkent die trend naar voorkomen is beter dan genezen: “Dat heeft enerzijds te maken met de behoefte van mensen zelf, die graag gezond bezig zijn, maar ook vanuit werkgeversperspectief is het belangrijk om gezonde werknemers te hebben die lang meegaan.”

Gezond werken is dagelijkse kost

De helft van de directieleden vindt dat het hun taak is om op de gezondheid van de eigen mensen te letten. De helft van de werknemers vindt het ook prettig als de leiding aandacht heeft voor het welzijn. Maar dan wel in tijd en geld, graag. Niet alleen met die gezonde lunch en dat abonnement op de sportschool. Ook in de manier van werken zelf, elke werkdag opnieuw, kan nog veel worden verbeterd.

Zitten is het nieuwe roken

Bijvoorbeeld door vaker op te staan. Want, diverse onderzoeken wijzen het keer op keer uit: Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen. Bijna de helft zit gemiddeld 7 uur of meer per dag. Onder de Duitsers en Belgen is dit nog geen 6 uur per dag. Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft blijft zelfs de hele dag binnen. Bij de afdelingen Sales, Media, Marketing (60%) en Financiën (54%) zitten de meeste ‘plakkers’. Nederlanders zitten bovendien ook nog eens 85 procent van hun vrije tijd.

Met dynamisch werken valt u af

Veel zitten levert allerlei gezondheidsproblemen op en kan zelfs leiden tot vroegtijdige sterfte. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat negatief werkt heeft op de productiviteit. Om te zwijgen over verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is dus echt belangrijk om vaker van die bureaustoel te komen en te bewegen. Niet voortdurend, maar afwisselend. Hoe doet u dat? Met dynamisch werken. Dat betekent onder (veel) meer vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen.

Staanders bewegen meer

Zes uur per dag staan in plaats van zitten maakt de kans op een beroerte, hartaanval en diabetes kleiner. Dat concludeert een onderzoeksteam uit Amerika en Spanje na een analyse van 46 onderzoeken bij 1200 werknemers. Uit de studie blijkt dat mensen die staan per minuut 0,15 kilocalorieën meer verbranden dan wanneer ze zitten. Iemand van 65 kilogram verbrandt dan dik 50 kilocalorieën extra per dag. Op jaarbasis scheelt dat 2½ kilo. En dat is minimaal, want wie staat beweegt meestal ook meer. Al is het maar ijsberend. U loopt even ergens heen, u pakt vaker iets. De extra spieractiviteit wordt ook in verband gebracht met een kleinere kans op een hartaanval, beroerte en diabetes.

Dynamisch werken helpt uw vitaliteit

Er zijn heel veel manieren om meer te bewegen. En dat voorkomt niet alleen voortijdige sterfte, maar zorgt er ook nog eens voor dat je productiever én creatiever bent. Bewegen is essentieel om vitaler te worden. Hiertoe kan de werkgever fitness bevorderen en stimuleren, door het zelf aan te bieden, door tijd beschikbaar te stellen of door abonnementen op sportscholen en gezondheidstrainingen te stimuleren.

Vaker afwisselen

Dynamisch werken is een belangrijk onderdeel van dit gezondheidsbeleid. Het betekent niet zittend of staand werken, maar allebei. Vaker korte pauzes nemen, waarin u opstaat en even iets anders doet of naar een collega loopt (liefst op een andere afdeling, die met iets heel anders bezig is), kleine drinkbekers gebruiken, de lift uitbannen, en lunchwandelen.

Zelfkennis

Dynamisch werken heeft niet alleen te maken met beweging tijdens het werken. Het gaat ook over zelfkennis. Weten op welke tijden u het productiefst bent, en dan het lastigste werk doen heeft er ook mee te maken. Inclusief vermijden van uitstelgedrag, en negeren van apps, mails, berichten en verzoekjes van collega’s. Makkelijker gezegd dan gedaan, want wie wil er onvriendelijk overkomen? Bovendien zijn we bij drukte van nature geneigd om de kleinere, of eenvoudige taken eerst ‘even’ te doen. Maar het resultaat van die ‘laaghangend fruit’-strategie is dat de grootste klussen (de olifant volgens Elke Geraerts) aan het eind van de dag nog vrolijk wachten.

Gezond als gezonde verslaving

Doel van al dat springerige gedrag de hele dag is om van gezondheid een chronische verslaving te maken, iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen. Bevoogding of betutteling van de werknemer is niet de bedoeling; bewustzijn van het probleem en delen van de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid is dat wel.

Stretchen!

En voor hen die deze mogelijkheden niet (echt) hebben, luidt het devies: regelmatig rekken en strekken. Want dit stretchen vermindert de stress op de spieren. En wat moeten de kantoorwerkers die zich net hebben aangeleerd staand te werken aan een bureau? Ook hier luidt: afwisseling baat. Voor hen die staand werk afwisselen met zitten (bijvoorbeeld door een in hoogte verstelbaar bureaublad) is het risico nul.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven